Érdekességek

A Dell az energiahatékonyságra és az e-hulladékra koncentrál a károsanyag-kibocsátás csökkentése helyett

A Dell mostanában elég nagy visszhangot kap környezetbarát kezdeményezései miatt. Az energiahatékonyság, a zöld energia lehetőségeinek felmérése, a gomba-alapú csomagolóanyag, az e-hulladék összegyűjtése, a vegyi szennyezés mértékének csökkentése – ezek mind-mind szerepelnek a vállalat nem rég megjelent, 2011-es társadalmi felelősségvállalási jelentésében (CSR).

A jelentésben a következő, energiahatékonyságban és e-hulladék kezelésben elért eredményekről számolnak be:

  • Az elmúlt öt évben 3100%-kal növelték a szerverek teljesítmény/watt értékét
  • Az asztali számítógépek és laptopok energiahatékonyságát 25%-kal sikerült növelni 2008 óta
  • Tavalyi év során 16%-kal lett hatékonyabb az e-hulladékgyűjtő rendszerük; 68000 tonna e-hulladékot gyűjtöttek össze múlt év során
  • Több mint 10%-kal csökkentették a csomagolásra felhasznált anyagmennyiséget

A Dell emellett bevételeit is növelte: a 2011-es költségvetési évben több mint 62 milliárd dollár volt a bevétele, míg a 2010-es évben „csupán” 53 milliárd dollár volt. Az eladásokkal párhuzamosan a vállalat károsanyag-kiboácsátsa is nőtt: a közvetlen szennyezőanyag-kibocsátás 10%-kal, a közvetett szennyezőanyag-kibocsátás – amely a megnőtt áramfelhasználásból származik – pedig 12%-kal nőtt. Ez utóbbit a Dell úgy szeretné csökkenteni, hogy több zöld energiát használ majd fel a jövőben.

Úgy tűnik, hogy a Dell nem tartja magát ahhoz az ígéretéhez, hogy szén-dioxid-mentessé teszi a gyártási folyamatot, holott 2008-ban még ez volt a terv. Trisa Thompson, a cég felelősségvállalási alelnöke így nyilatkozott az ügyben:

„Már nem igényeljük azt az adójóváírást sem, amit a megújuló energiaforrások használata esetén lehetne. De továbbra is annyi zöld energiát használunk fel, amennyit csak tudunk.”

De nem a Dell az egyetlen cég, amelyiknél megkérdőjelezhető a szén-dioxid-mentes gyártás iránti elkötelezettség: A Yahoo, a Nike és a PepsiCo sem tudta beváltani az ilyen jellegű ígéreteit.

A Dell amúgy sokáig vezető volt a zöldenergia-felvásárlás szempontjából, ám az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) legutóbbi rangsora arról tanúskodik, hogy az előkelő hetedik helyről a 35-re esett vissza. Thompson erről annyit mondott, hogy bár a cég kevesebb megújuló energiát használ fel, és több szén-dioxidot bocsát ki, ez egy hosszabbtávú folyamat része, hiszen jelenleg nagy átalakítási folyamatok zajlanak a Dellnél, ami az adatkezelést és a szoftvertárolást érinti.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Dell az átállás sikerességének érdekében félrerakja a környezetvédelmi szempontokat, és csak az átállást követően fog foglalkozni velük újra. A CSR-ban a következőket olvashatjuk a környezetvédelmi célokat illetően: „Jelenleg a környezetvédelmi stratégiánk frissítésén dolgozunk, s célunk az, hogy igazodjunk a cégnél zajló fejlesztésekhez. A következő hónapok döntő jelentőségűek lesznek a konkrét környezetvédelmi célok és lehetőségek megadásának a szempontjából.”

Bár az nem derül ki, hogy pontosan milyen elvek mentén alkotta meg a Dell a társadalmi felelősségvállalási jelentését, a GRI – az a világszervezet, amely környezetvédelmi elvárásokat írja elő – „A” minősítést adott rá, pedig semleges, „harmadik fél” nem ellenőrizte még az adatok valódiságát.

Forrás: http://www.greenbiz.com