Érdekességek

Energia Szabadegyetem indul Szegeden

Az energetikával kapcsolatos társadalmi és tudományos kérdéseibe avatják be az érdeklődőket neves szakemberek a Szegedi Tudományegyetem természettudományi és informatikai kara által szervezett, Energia Szabadegyetem címet viselő előadássorozaton, amely pénteken kezdődik a Tisza-parti városban.

Az SZTE Kiss Árpád tantermében péntek délutánonként sorra kerülő előadások hallgatósága átfogó és hiteles képet kaphat az energiaforrásokról, azok felhasználásáról, illetve a szegedi egyetemen e témakörben folyó kutatásokról.

Szalai Tamás, a kar közkapcsolati titkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az első előadáson Hannus István egyetemi tanár az energiaforrások történetéről, a velük kapcsolatos gondokról és a lehetséges alternatívákról beszél majd. A professzor szerint az energiahordozók története azt mutatja, hogy a ma még legnagyobb mennyiségben használt fosszilis energiahordozók – szén, kőolaj, földgáz – csak egy epizódot jelentenek az emberiség életében, de a kimerülő és környezetszennyező energiaforrások helyet keresett alternatívák, az atomenergia és a megújuló energiaforrások alkalmazása sem problémamentes.

A szabadegyetem tucatnyi előadásán szó esik majd a biomassza eredetű energiahordozók technológiai és társadalmi kérdéseiről, a geotermikus energia hasznosításáról, a fosszilis energiahordozók keletkezéséről. Szabó Gábor akadémikus a földgázban és egyéb energiahordozókban előforduló szennyeződések méréséről tart előadást, de a szakemberektől hallhatnak majd az érdeklődők az atomenergia jelenéről és jövőjéről, a hidrogéngazdaság lehetőségei és a biogáz-technológiáról is.

Több előadás is szól az energiafelhasználásról a köz- és lakóépületekben, sőt a hallgatóság megismerheti az egyetemen megvalósított energetikai beruházásokat is, az egyik decemberi előadáson pedig a napenergia-hasznosítás területén folyó nanotechnológiai kutatásokat mutatja be Hernádi Klára dékán.

Forrás: http://www.mti.hu