Érdekességek

Új delfinfajtát fedeztek fel Ausztráliában

Ausztrál tudósok arról számoltak be, hogy egy eddig bejegyzetlen delfinfajtát fedeztek fel. Ilyenre már több mint száz éve nem volt példa. A Tursios australis-nak elnevezett delfinfajta nem csupán legújabb, de a legritkább fajta is, a biológusok úgy gondolják, hogy mindössze 150 egyed él belőle.

Az új fajtát Kate Charlton-Robb, a victoriai Monash Egyetem munkatársa fedezte fel. Bár már eddig is észlelték ezeket a delfineket, úgy gondolták, hogy ezek „egyszerű” palackorrúak. Ám miután a kutatók megmérték a koponyájukat és megvizsgálták a DNS-üket, rájöttek, hogy egy teljesen új fajtával állnak szemben.

Ahogy Charlton-Robb is rámutatott, ilyen nem történik minden nap: „Ez egy hihetetlenül lenyűgöző és jelentős felfedezés, hiszen az XIX. század óta csupán három új delfinfajtáról készült feljegyzés. Ami még érdekesebbé teszi az egészet, az az, hogy végül is ezek a delfinek mindvégig az orrunk előtt voltak. Egyelőre két populációról tudunk: egy Port Phillip Bay, egy pedig itt, Victoria környékén él.”

Az új fajták felfedezése egyrészt a helyi ökoszisztéma gazdag élővilágának felmérésében segít, másrészt arra emlékeztet minket, hogy a természet működését még korán sem ismerjük a maga teljességében. Charlton-Robb most az ausztrál és az új-zélandi vizeket fésüli át az új fajta után kutatva.

Forrás: http://www.treehugger.com