Érdekességek

Kerékpározó olasz önkormányzatok

Kétkerékre próbál átállni Bologna városa és példamutatást az önkormányzat dolgozóitól várnak. A polgármestertől a hivatalnokig egyre többen közlekedjenek kerékpárral és ehhez anyagi segítséget is ad a város.

A bolognai önkormányzat tíz dolgozójából ketten járnak kerékpárral dolgozni. Túl kevés, nekünk kell példát mutatni – szólt a közlekedési felelős, Andrea Colombo körlevele. A bolognai sajtóban is közölt felszólítás azt szorgalmazta, hogy a városvezetés minden tagja – a polgármestertől a polgármesteri hivatal portásáig – kétkeréken közlekedjen, akár hivatalos, akár magánjellegű útról legyen szó.

A közel négyszázezer lakosú Bologna önkormányzatának száz darabból álló kerékpárparkja van, ebből negyvenet a városi közlekedési rendőrség használ. Az önkormányzati dolgozók a bicikliket ingyen vehetik igénybe, de ha saját tulajdonú kerékpárral közlekednek, a város fizeti nekik a karbantartást és a biztosítást is.

Bolognában egyre újabb eszközökkel tesznek a környezetvédelemért: a gyalogosövezetnek számító városközpontból kitiltották a politikusok szolgálati járműveit is, jelentős kedvezményekkel támogatják a kerékpározókat és most az önkormányzatnál dolgozóknak is inkább biciklivel, mint autóval vagy taxival kell közlekedni. A dániai Koppenhágát tartjuk példaképnek, ahol öt lakosból kettő kerékpárral közlekedik – hangoztatta Virginio Merola bolognai polgármester az újságoknak.

A kerékpár a jelszó a szintén Emilia Romagna tartománybeli Ferrarában és a liguriai Livornóban is. Olaszországban 2001-ben alig három százalék volt a kerékpárral közlekedők aránya, az idén már kilenc. Tíz év alatt az itáliai kerékpárutak hosszúsága 1200 kilométerről 3200-ra nőtt.

Forrás: http://www.mti.hu