Érdekességek

Könnyebbek lettek a Coca-Cola palackjai

Évente 730 tonnával kevesebb műanyagból állít elő ugyanannyi üdítőital-csomagolást a Coca-Cola Magyarország most lezárult palacksúly-csökkentő programjának köszönhetően.

A hozzávetőleg 8 százalékos súlycsökkenést a palackok karcsúsításával és a kupakok zsugorításával sikerült elérni. A nyersanyag-megtakarítás évente 20 millió palack súlyával egyenértékű – olvasható a vállalat közleményében.

A Coca-Cola Magyarország évente több százmillió forintot költ a PET palackok visszagyűjtésének finanszírozására, illetve a szelektív hulladékgyűjtés támogatására. Az újrahasznosításon kívül a környezetterhelés csökkentésének legkézenfekvőbb módja a kevesebb csomagolóanyag. A technológiai fejlesztés a palackok karcsúsításával és a kupakok zsugorításával hozott jelentős javulást ezen a téren. A 2 literes szénsavas üdítőitalokat tartalmazó palackok 4,3 grammot adtak le a súlyukból, míg a NaturAqua természetes ásványvizek palackjai hozzávetőleg 1 grammot fogytak.

A karcsúbb palackok ugyanolyan szilárdak és tartósak, mint elődjeik, ugyanakkor a 2 literes üdítőitalok alakja és mérete is megváltozott. Ebben a kategóriában a magyarországi csomagolás a Svájctól Oroszországig terjedő Coca-Cola Hellenic vállalatcsoport legkönnyebb, vagyis leginkább környezetbarát üdítőital-palackja.

Az alacsonyabb nyersanyag-felhasználás kevesebb hulladékot és kisebb környezetterhelést jelent, ami a fogyasztók körében történő széleskörű, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretterjesztéssel együtt kiemelt célja a vállalat társadalmi felelősségvállalási stratégiájának.

Tavaly Európában a PET palackok újrahasznosításának aránya mintegy 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, így csaknem 1,5 millió tonna műanyag palack került vissza a körforgásba. Magyarországon ma már csaknem 7 millióan férnek hozzá a szelektív hulladékgyűjtő hálózatokhoz, ennek megfelelően a csomagoló anyagok újrahasznosítási aránya is folyamatosan emelkedik, a PET palackoknál pedig már eléri a 30 százalékot.

Forrás: http://zipmagazin.hu