Érdekességek

Könnyebbek lettek a Coca-Cola palackjai

2011.09.19. - 16:07  |  Nincs hozzászólás

Évente 730 tonnával kevesebb műanyagból állít elő ugyanannyi üdítőital-csomagolást a Coca-Cola Magyarország most lezárult palacksúly-csökkentő programjának köszönhetően.

A hozzávetőleg 8 százalékos súlycsökkenést a palackok karcsúsításával és a kupakok zsugorításával sikerült elérni. A nyersanyag-megtakarítás évente 20 millió palack súlyával egyenértékű - olvasható a vállalat közleményében.

A Coca-Cola Magyarország évente több százmillió forintot költ a PET palackok visszagyűjtésének finanszírozására, illetve a szelektív hulladékgyűjtés támogatására. Az újrahasznosításon kívül a környezetterhelés csökkentésének legkézenfekvőbb módja a kevesebb csomagolóanyag. A technológiai fejlesztés a palackok karcsúsításával és a kupakok zsugorításával hozott jelentős javulást ezen a téren. A 2 literes szénsavas üdítőitalokat tartalmazó palackok 4,3 grammot adtak le a súlyukból, míg a NaturAqua természetes ásványvizek palackjai hozzávetőleg 1 grammot fogytak.

A karcsúbb palackok ugyanolyan szilárdak és tartósak, mint elődjeik, ugyanakkor a 2 literes üdítőitalok alakja és mérete is megváltozott. Ebben a kategóriában a magyarországi csomagolás a Svájctól Oroszországig terjedő Coca-Cola Hellenic vállalatcsoport legkönnyebb, vagyis leginkább környezetbarát üdítőital-palackja.

Az alacsonyabb nyersanyag-felhasználás kevesebb hulladékot és kisebb környezetterhelést jelent, ami a fogyasztók körében történő széleskörű, szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretterjesztéssel együtt kiemelt célja a vállalat társadalmi felelősségvállalási stratégiájának.

Tavaly Európában a PET palackok újrahasznosításának aránya mintegy 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, így csaknem 1,5 millió tonna műanyag palack került vissza a körforgásba. Magyarországon ma már csaknem 7 millióan férnek hozzá a szelektív hulladékgyűjtő hálózatokhoz, ennek megfelelően a csomagoló anyagok újrahasznosítási aránya is folyamatosan emelkedik, a PET palackoknál pedig már eléri a 30 százalékot.

Forrás: http://zipmagazin.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »