Érdekességek

Létkérdésünk: Jó a jó(l)lét? – A KÖVET Egyesület XVI. konferenciája a környezetvédelem szerepéről, a felelősségvállalásról a fenntarthatóságról.

A KÖVET Egyesület XVI. Jó-Lét-Kérdések című konferenciáját 2011. október 20-án, Budapesten, a Hotel Gellértben rendezi, melynek központi témái a felelős gazdaság, a környezetvédelem, valamint annak pénzügyi és emberi vonatkozásai.

A konferencia estéjén immár második alkalommal adják át a Dr. Georg Winter életműdíjat, annak a magánszemélynek, aki kiemelkedően és eredményesen munkálkodik a magyar gazdasági szféra és a fenntartható fejlődés összhangjáért. A rendezvény díszvendége Dr. Georg Winter, a környezettudatos vállalatirányítás úttörője, egykori gyáriparos, a B.A.U.M és az INEM alapítója.

A KÖVET Egyesület konferenciáján a tudományos, állami, civil és vállalati szektorból érkező szakértők három szekcióban előadások és kerekasztal beszélgetések során mutatják be a felvetett problémákra elméleti és gyakorlati megoldásaikat, elméleteiket, értékelik a jelen helyzetet a jövő szempontjából. A konferenciaterem előterében vállalatok mutatják be a környezetvédelem terén megvalósított jó gyakorlataikat. A konferencia részletes programja és jelentkezés: www.kovet.hu.

Háttér:

A rendszerváltozás utáni környezetvédelmi konferenciák zömmel a szennyezett területekről, a szocialista nehézipar hagyatékáról és felszámolásáról szóltak. Hamarosan a környezeti technológia lett a címszereplő, és egyre több szó esett tisztítási technológiákról és a kártalanításokról. A ’90-es évek második fele vitathatatlanul a környezeti menedzsment elemi diadalát hozta a témák között; a „védelemből” szép lassan „tudatosság” lett.

Mostanra a fenntarthatóság szót illik emlegetni, (néha zavaróan sok mindent beleértünk a fogalomba), ráadásul szennyezés helyett az ökolábnyom lett a kelendő. Már nem a Margit körút ólomszennyezettsége vagy a Duna-menti gyárak szennyvízkibocsátása a téma. Jólétünk megtartásához újabb csata vár ránk: az erőforrások kimerülése, a termelés és szállítás biodiverzitásra tett hatása lett a kérdés. Az utóbbi hónapok sajtója alapján a növekedési kényszer szalonképtelenségét a környezetvédők után már a politikusok és menedzserek is érzik. A probléma a gazdaság, a vállalatok környezeti hatása. A megoldás: a felelős gazdaság. Még nem tudjuk pontosan, mi az. De keressük.

„A KÖVET Egyesület fennállása óta azon dolgozik, hogy mind a vállalati szakemberek, mind pedig a széles körben értelmezett érintettek megértsék és alkalmazzák a megelőző környezetvédelmi lehetőségeket. Mint a vállalatok környezeti tudatosságával foglalkozó kiemelkedően közhasznú egyesület a fenntartható Magyarország megvalósítása érdekében fontosnak érezzük a kormányzati szándékok és a társadalmi érdekek összehangolását, és hisszük, hogy e cél érdekében elengedhetetlen a különböző szektorok közötti összefogás. Ezért nélkülözhetetlenek az olyan alkalmak, ahol egy asztalhoz ülve lehetőség adódik a közös célok fontosságának megértésére. A KÖVET Egyesület éves konferenciái ezt a célt szolgálják.” – nyilatkozta Bodroghelyi Csaba, a KÖVET Egyesület ügyvezetője.

A konferencia részletei, regisztráció, valamint sajtóakkreditáció: www.kovet.hu