Érdekességek

Megérkezett Magyarországra a PUMA innovatív ökocsomagolása

2011.09.27. - 08:12  |  Nincs hozzászólás

Innovatív ökocsomagolást vezetett be a PUMA Clever Little Bag néven, amely a magyarországi kereskedelmi egységben is elérhető. A neves iparművész, Yves Béhar által tervezett csúcstechnológiájú csomagolási és disztribúciós rendszer alkalmazásával a PUMA új mércét állított a sportlifestyle termékeket gyártó és forgalmazó cégek számára.

Az új, innovatív megoldások jelentősen csökkenteni fogják a hulladék és CO2 kibocsátást, amelyet a hagyományos csomagolóanyagok, mit például a cipős dobozok és polietilén táskák, zacskók okoznak. Mindez jó alapot ad a PUMA célkitűzésének, hogy csökkentse a szén, az energia és a víz felhasználását, valamint a károsanyag-kibocsátást 25%-kal. A PUMA a nemzetközi cipő-, ruházati- és felszerelés termékpalettáját úgy fejleszti, hogy 2015-re annak 50%-a megfeleljen a most ismert legjobb fenntarthatósági szabványoknak.

A következő mérföldköve a PUMA arra irányuló küldetésének, hogy a világ legrokonszenvesebb és legfenntarthatóbb cége legyen egy olyan innovatív csomagolási és terjesztési rendszer bevezetése volt, amelynek keretében a PUMA termékeknél a cipős dobozokban használt papír mennyiségét 65%-kal és a szénkibocsátást évente 10 tonnával csökkenti – a fennmaradó csomagolóanyagok pedig 2015-re teljesen környezetbarát anyagok lesznek.

A cég a San Francisco-i Yves Béhart kérte alkotótársul, hogy közösen gondolják újra azt a megoldást, ahogy a cég által évente gyártott és eladott milliónyi cipőt csomagolják. A kevesebb csomagolás kevesebb nyersanyagot jelent, kevesebb víz- és energiafelhasználást a gyártáshoz, és a kevesebb súlyt, amit szállítani kell – és végül kidobni.

Béhar által tervezett Clever Little Bag a karton cipős dobozt egy újrahasználható cipős zsákkal váltotta ki, amely megvédi a cipőket attól a pillanattól, amikor elhagyják a gyárat addig a pontig, amikor megérkeznek a vevőig – ezáltal a gyártási oldalon megtakarítást eredményez a kevesebb csomagolóanyag miatt, csökkentve a szállítási súlyt és feleslegessé téve a plusz műanyag zacskókat.

A Clever Little Bag alkalmazásával elért 65%-os papírfelhasználás-csökkenés eredményeképpen a PUMA csökkenti a víz, az energia, a fűtőolaj felhasználását a gyártás szintjén 60%-kal évente. Más szavakkal: körülbelül 8500 tonnával kevesebb papírt használunk, 20 millió Megajoule energiát takarítunk meg, 1 millió literrel kevesebb fűtőolajat használunk fel és 1 millió liter vizet takarítunk meg.

A szállítás folyamán 500.000 literrel kevesebb üzemanyagot használunk, és végezetül a hagyományos bevásárlótáskák könnyű és okos táskákkal való kiváltásának köszönhetően a súlykülönbözet miatt 275 tonna műanyagot takarítunk meg.  Azáltal, hogy a PUMA lecseréli az üzleteiben eddig használt műanyag- és papírtáskákat környezetbarát, lebomló táskákra, a lifestyle cég 192 tonna műanyagot és 293 tonna papírt takarít meg évente.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »