Érdekességek

Bécs tiszta szemmel – avagy mit tanulhatunk a Nagy Testvérünktől

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – szól a mondás fáradhatatlanul. Nyugati szomszédunk tekintetében ez még inkább igaz.

Amíg Magyarország területének már csak alig 7%-át borítják természetes erdők, addig Ausztriában ez a terület mintegy 46% .

Talán természetszeretetük kiváltó oka az „Európa legnagyobb erdős területtel rendelkező országa” cím bezsebelése, vagy csak a nyitottság és a „nyugati” gondolkodásmód miatt – ki tudja. Nem is ez a kérdés, amikor azt vizsgáljuk, hogy mi a különbség Budapest környezetszemlélete és a „sógorok” fővárosa, Bécs között. Miért működőképes náluk a „jövőbe való befektetés”? Egy korábban egyeduralkodó polgármester hogyan tud a zöld párttal együtt vezetni és dűlőre jutni, hogy közben vezető hatalma is megmaradjon?

Talán nem is a konkrét válaszokat kell keresnünk, hanem csak megismernünk, megfigyelnünk és eltanulnunk mindazt, ami náluk működőképes.

A nyár már ugyan a naptár szerint véget ért, szerencsénkre az idén hozzánk kegyes indián nyár késlelteti a szürke őszi-téli időszakot – reméljük, minél tovább tisztel meg minket.

Így vegyünk egy visszapillantást a nyári programokról Bécsben. Minden évben megrendezésre kerül a Rathausplatz-on a nyári Film Fesztivál, ahol egy hatalmas kivetítőn tekinthetik meg az adott filmeket az odalátogatók. Mit szeret az ember filmnézés közben csinálni? Enni! Na jó, meg inni egy jót. Vagy akár kettőt. A széksorok mögött a világ minden tájának gasztronómiai élvezeteit fogyaszthatjuk már akár ebédidőben is. Itt azonban a műanyagot maximum szemetes zacskónak használják, ugyanis minden bódéban üvegpoharakban és porcelán tányérokon kínálják finomságaikat. Kevesebb műanyag felhasználás, kevesebb szemét, környezetbarát léleknek egészen szívmelengető.

Mi jut eszünkbe a nyugati országok városi közlekedését tekintve? Bizony, a bicikli. Nemcsak délen, de például Brüsszelben is dacolnak a rossz idővel, boldogan pattannak kedvenc közlekedő eszközükre. Így van ez Bécsben is.

A jól kiépített bicikli útvonal pedig segít a zavartalan közlekedésben, hogy gyalogos, biciklis és autós is biztonságosan tudjon közlekedni. Nemcsak a lakosság hajlandóssága, hanem az infrastruktúra is fontos volt ahhoz, hogy a Citybike biciklikölcsönző rendszer hatékonyan tudjon működni a városban. Egyre bővülő drosztokkal, turistakártyával vagy bankkártyával egy órán át mindig ingyen használhatjuk a bicikliket. 15 perc pihenő után, a biciklit újra kikölcsönözhetjük, mely megint egy órán át a rendelkezésünkre áll.

A rendszer hogyan is működhetne igazán sikeresen, ha nem állna mögötte támogató. Szponzorai egy bank és egy ásványvízmárka, melyek logói díszítik a járműveket. Budapest számára igencsak aktuális téma ez, hiszen készülőben van a magyar, fővárosi ingyenes kerékpár bérlő rendszer is.  További információt a bécsi rendszerről az alábbi linken: www.citybikewien.at

Igaz honlapunk tartózkodik a politizálástól, Bécs és a környezetvédelem témakörében ez nem elhanyagolható kérdés. 2010 novembere óta az újraválasztott polgármester Michael Häupl a zöldekkel lépett koalícióra, helyettese pedig a görög származású Maria Vassilakou lett. A megállapodásnak köszönhetően a kerékpárforgalom a jelenlegi 5%-ról 10-re emelkedik, a tömegközlekedés nagyobb szerepet fog kapni, szemben a gépkocsiforgalommal. Ezt már a politika alakítja, a lényeg, hogy a város élhető legyen minden közlekedő számára, és a város mindezek mellett város maradjon.

Egy biztos, kritizálni mindig könnyebb, mint új megoldást javasolni. Jó megoldást lemásolni viszont egészen egyszerű. Mi mást kívánhatnánk, hajrá Budapest, reméljük hamarosan már mi járhatunk elöl a jó példával.