Érdekességek

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési stratégia társadalmi vitája hamarosan kezdődik

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési (keret)stratégia társadalmi vitája októberben kezdődik és másfél hónapig tart, majd a kiérlelt szöveg decemberben kerül vissza a bizottsághoz - mondta Náray-Szabó Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács társelnöke a tanács csütörtöki ülésén a parlamentben.

A stratégia két fő részből áll: az első a helyzetértékelés, amelyről már most látszik, hogy túl hosszú, míg a jövőről szóló programon bővíteni kell – tette hozzá a társelnök.

Varga László, a Szakszervezetek Egyetértési Fóruma elnöke a társadalmi vitát feleslegesnek nevezte, mivel – fogalmazott – a korábbi ilyen viták már megmutatták, hogy a kormány akarata győz.

Vida Gábor akadémikus, az ELTE kutatóprofesszora hozzászólásában először azt kifogásolta, hogy az anyagban csak a Náray-Szabó Gábor által felkért szakértők véleménye szerepel. Megfogalmazása szerint ez így kormányprogramnak jó, stratégiának azonban kevés. Példaként említette, hogy kimaradt az anyagból az ökológiai lábnyom problémája, pedig anélkül nem lehet a fenntartható fejlődésről gondolkodni. (Az ökológiai lábnyom azt jelenti, hogy egy ember nagyobb vagy kisebb erőforrást használ naponta annál, mint amennyi a Földön ez idő szerint rá jut.)

Az akadémikus szerint kimaradt a szén-dioxid-kibocsátás és a klímaváltozás témája is a stratégiából.

Több hozzászóló a szegénység nem megfelelő kezelését kifogásolta. Ahol szegénység van, ott nincs fenntartható fejlődés – mondta Láng István akadémikus. Többen vélték úgy, hogy a stratégia a mai – növekedésen alapuló – gazdasághoz kötődik, és az ehhez szükséges erőforrások racionálisabb felhasználásával foglalkozik, holott egy új gazdasági modellben kellene gondolkodni.

Forrás: http://www.mti.hu