Érdekességek

Az európai közvélemény szerint a klímaváltozás a második legfenyegetőbb jelenség

Az európaiak úgy gondolják, hogy a klímaváltozás nagyobb fenyegetést jelent, mint a gazdasági válság, az újonnan megjelent közvélemény-kutatás szerint az első helyen a világ lakosságát súlytó szegénység áll.

Az Eurobarometer kutatása szerint, melyet idén júniusban végeztek, a válaszolók 89%-a számára az éghajlatváltozás „komoly” problémát jelent, míg 68% „nagyon komoly” problémaként gondol rá. Ez az arány 2009-ben 64% volt. A megkérdezettek 20%-a gondolja úgy, hogy a klímaváltozás a legnagyobb probléma, amivel a világnak szembe kell néznie. Tízből minden nyolcadik európai szerint a klímaváltozás okozta problémákkal való foglalkozás lendítene a gazdaságon és munkahelyeket is teremtene, 68% pedig adókedvezményekkel is támogatná az üvegház hatást kiváltó gázok kibocsátásának csökkentését célzó intézkedéseket.

A közvélemény-kutatást az Európai Bizottság Klímaügyi Főigazgatósága megbízásából készítették. Az elmúlt három évben készített számos hasonló amerikai kutatások azt mutatták, hogy a társadalom egyre kevésbé aggódik a klímaváltozás miatt, de az európaiak nem osztják ezt a vélekedést. Ám az elmúlt egy év során az amerikaiak is kezdték megváltoztatni a véleményüket. A szeptemberben közreadott Reuters/Ipsos felmérés szerint 75%-ról 83%-ra nőtt azoknak az amerikaiaknak az aránya, akik aggódnak a klímaváltozás miatt. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy az idei nyár az egyik legmelegebb volt a tengerentúlon.

Forrás: http://e360.yale.edu