Érdekességek

A „zöld” Nagy Alma – New Yorkban jártunk

Ha Amerikáról esik szó, főleg ha nagyvárosokról, az ember általánosítani szokott, és egyből a környezetszennyezésre asszociál. Most fordítsuk meg a gondolatot, nézzük a Nagy Almát zöld szemmel, és fedezzük fel a fenntarthatóság felé vezető utat – több, mint 8 millió lakossal a fedélzeten.

New York vezető helyen áll Amerikában mind az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, mind az energiatakarékosságban. Nem csoda, hiszen például a fejlett tömegközlekedésnek köszönhetően a háztartások csaknem felének nincsen autója.

Azonban, ha mégis autóra lenne szükség, pár pillanat alatt leinthetünk egy taxit. Természetesen a városvezetés itt is ügyelt a károsanyag-kibocsátást okozó gázok hatására, ennek köszönhetően New York ad helyet a világ legtöbb hybrid taxijának.

Az augusztus végi hírek Közép-Amerikától felfelé haladó Irene hurrikántól voltak hangosak, mely New Yorkot is sújtotta. A másfél hónappal ezelőtti események sajnos a Central Parkot sem hagyták szárazon: 60 fát gyökerestül tépett ki a hurrikán, az esőzéseknek köszönhetően pedig iszap hömpölygött a park ösvényein. A hurrikán után hátra maradt felfordulást nem volt egyszerű rendbe hozni.

Azonban egy jól szervezett környezettudatos csapatnak köszönhetően a park újra a nagyváros oázisa, menedéke lett. Ezen felül a lelkes csapat az újrahasznosításra is gondolt, ugyanis az odaveszett fák közül pár akácfából rusztikus fapadokat faragtak. Mindig szívmelengető látni, ahogy a New York lakossága összefog azért, hogy támogassák imádott parkjukat szükségállapot esetén.  További naprakész információ a következő weboldalon található: http://www.centralparknyc.org/

Lassan nem készül olyan film New Yorkban, melynek a kezdő-, vagy  zárójelenetét ne a Grand Central Pályaudvaron forgatták volna le. Érthető is, hisz a pályaudvar egyszerűen meseszép, megéri az utazási időnket egy jó félórás gyönyörködéssel és fotózással meghosszabbítani. Hogy ezen felül még környezettudatos is?! Bizony, ne dobjuk a vonaton olvasott napi magazinokat bármilyen szemetesbe. Papírhulladéknak a papírhulladék tárolóban a helye!

New Yorkból sosem elég, így hamarosan folytatjuk – a következő cikkben pedig az árnyoldalakat vesszük terítékre, és keressük a zöld megoldásokat.