Érdekességek

A Greenpeace útjára indította az új Szivárványharcost

Október 14.-én indította útjára a Greenpeace a Rainbow Warrior „Szivárványharcos” nevű zászlóshajója harmadik generációját Németországban. A vitorlás fedélzetén a legkorszerűbb kommunikációs eszközök, két nagy teljesítményű motorcsónak, valamint helikopter leszállóhely található. Az egyedülálló árbocrendszerre feszített 1260 négyzetméternyi vitorla hatékonyságának köszönhetően a hajón alig lesz szükség a motor használatára.

Az avatási ceremónián Kumi Naidoo, a Greenpeace International igazgatója elmondta: „a Rainbow Warrior a tökéletes hajó arra, hogy szembeszálljunk a világban tapasztalható ökológiai, demokratikus és gazdasági változások okozta viharral. Csakúgy mint elődei, ez a hajó is segít eljutni az ökológiai pusztítások helyszíneire, hogy tanúskodhassunk róluk és megállítsuk azokat. Ötvenévnyi szolgálatra terveztük, a hajó biztosíték támogatóinknak, hogy folytatjuk a küzdelmet egy zöld és békés jövőért.”

Negyven éve, attól pillanattól kezdve, hogy elindult első kampányunk az alaszkai nukleáris kísérleti robbantások ellen, a Greenpeace a tengereket járja – gyakran régi, rozsdás, kölcsönkapott vagy átalakított hajókkal. Ezek segítségével álltak aktivistáink a bálnavadászok szigonyai elé, akadályozták meg, hogy mérgező és radioaktív anyagokat temessenek a tengerbe, álltak illegális fakitermelők útjába és vetettek véget a nukleáris kísérleteknek.

Melina Laboucan-Massimo, az amerikai őslakos indián környezetvédő a hajó avatásán törzsének ősi jövendölését idézte: „Ha a Föld beteg lesz és pusztulni kezd, a világ minden részén összefognak majd az emberek, akik nem a szavakban, hanem a tettekben hisznek. Céljuk az lesz, hogy meggyógyítsák a Földet. Úgy fogják őket emlegetni: a Szivárványharcosok.”

„A Greenpeace kizárólag magánszemélyek adományából végzi munkáját, az új hajó költségeit százezer ember adta össze – mondta Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója. – Mindegy, hogy egy műhold-vevő vagy egy habverő, az Önök adományai segítenek beteljesíteni a hajó jövőbeni küldetéseit.”

Az új Szivárványharcos egy köszönetnyilvánító-körúttal kezd az európai tengerpartok mentén, mielőtt átszelné az óceánt, hogy éles bevetésre induljon az amerikai kontinensen. A rajongók követhetik, hogyan boldogul az új Rainbow Warriorral a legénység és bővebb információkat találnak erről a rendkívül hajóról készülő dokumentumsorozatból: http://www.facebook.com/#!/newhandsondeck és http://anewwarrior.greenpeace.org/

Forrás: http://greenpeace.hu