Érdekességek

A sokoldalú kender

Régóta tudni lehet a kenderről, hogy egy nagyon hasznos, sokoldalúan alkalmazható növény, és nagy szerepet játszhat a Földet ért káros hatások helyrehozásában – ahogy azt a Magyarországon 2000-ben megjelent Jack Herer könyv is hirdeti.

A kender (latin nevén cannabis sativa) termesztése sok országban illegális, holott egy nagyon gazdaságosan termeszthető, környezetbarát és megújuló alapanyag. A kender az egyik leggyorsabban növő növény a világon: egy hektáron nagyjából 10 tonna szárazanyag termeszthető évente. Ráadásul egy viszonylag igénytelen növény, így termesztése kevés vizet és vegyszert igényel. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy „leltár”, hogy mi mindenre jó a kender.

Kendermag

A kendermag valójában nem is mag, hanem gyümölcs. Magas tápanyagtartalma miatt kiválóan alkalmas mind emberi, mind állati fogyasztásra. 25% fehérjéből, 30% szénhidrátból és 15% rostból áll, magas a kalcium, a magnézium, a foszfor és az A-vitamin tartalma is. A kendermag az egyik legjobb növényi forrása az esszenciális zsírsavaknak, ugyanis szinte tökéletes arányban található benne omega-3-at tartalmazó linolsav és omega-6-ot tartalmazó linolénsav is. De még egy ritka, ám annál fontosabb tápanyagot, gamma-linolénsavat is tartalmaz. A dietetikusok e sorokat olvasva biztos a mennybe mennek!

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, de csak kevés élelmiszer tartalmazza őket, elsősorban a halak és lenolaj. A kendermagot egészben és összetörve is fel lehet használni, lehet belőle süteményt, burgert, kását, ragut és krémet is készíteni.

Persze nem csak étkezési célra lehet felhasználni a kendermagot. Szappant, kozmetikumokat, festékeket, lakkokat is gyártanak belőle.

Kenderrost

A növény szárából származó rostok rendkívül tartósak, és nagyon sok célra fel lehet használni őket. Gyártanak belőlük textilt, ruhákat, vásznakat, kötelet, papírt. De egyre inkább előtérbe kerül a kender építőipari alkalmazása, hiszen szinte minden építésnél használt elemet helyettesíteni lehet kenderből készült anyagokkal. Léteznek kenderből készült műanyag csövek, rostlemezek és szigetelőanyagok is. A vakolat, a festék, a szőnyeg, a tégla, a tető, és még sok más alkotóelem alapanyaga lehet kender.

Kenderkóc

A kenderkóc nagyon hatékonyan használható megújuló energiaforrásként. Gyártani lehet belőle üzemanyagot (etanolt, metanolt), melynek az égése tisztább, mint az egyéb alapanyagokból készült üzemanyagoké. De nem csak energiaforrásként alkalmazható a kenderkóc: lehet belőle papírt készíteni, használható alomként vagy olajszívó anyagként, talajjavítóként, és gyárthatók belőle különböző vegyszerek és műanyag is.

Kevés növényről lehet elmondani, hogy ilyen széles körben alkalmazható, ráadásul termesztése is környezetbarát. Reméljük, hogy az egyre fontosabb környezettudatos életforma, ipar és gazdaság nagyobb teret enged a kendertermesztésnek is.

Forrás: http://www.hemp.com