Érdekességek

Szeméttelepből gyönyörű kert

Egészen 2000-ig egy hatalmas szeméttelep éktelenkedett Montreal szívében. A funkció nélküli, lehangoló, szemetes és rút területet Jean-Paul Ganem és segítői egy gyönyörű, színes kertté változtatták.

A Jardin des Capteurs projekt egy közel 100 hektáros nyílt szemétlerakó – korábban kőbánya– területén, egy hatalmas senki földjén valósult meg. A területet lakóépületek veszik körül, így az itt lakók sokáig ezzel a csúnya látvánnyal és az állandó bűzzel voltak kénytelenek együtt élni. A valaha szép tájat az emberi tevékenységek romboló hatása miatt rehabilitálni kellet, erre vállalkozott az 1992 óta land arttal foglalkozó Ganem.

A kert struktúráját a szemétlerakóból ottmaradt biogáz érzékelők mentén alakították ki, így valamelyest feltárja a régen itt működő tevékenységek működését. A táj kialakítása kontrasztos: a terület egyik felén megtervezett formák és növények által kialakított táj látható, míg e mögött a szemétlerakó még mindig működik, a maga rendezetlen, koszos látványával. A kétféle táj egymás mellet nagyon jól működik: a kontraszt által a kert szépsége sokkal jobban kitűnik, míg a szemétlerakó visszataszítóbb, mint önmagában. Valószínűleg mindenki ugyanúgy döntene, ha megválaszthatná, milyen látvány fogadja otthon a teraszon ülve, vagy az ablakon kitekintve.

Ganem honlapján megnézheted a kert építéséről készített videót a Jardin de Capteurs fül alatt.