Érdekességek

A megújuló energia a jövő és az energiafüggetlenség kulcsa

Október végén elfogadásra került Magyarország új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégiája, mely 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felállít, amely globális, hosszabb távú perspektívába helyezi a 2030-ig javasolt intézkedéseket. 2012-ben várhatóan az NFM által bevezetésre kerül az új megújuló energia-átvételi rendszer, valamint európai uniós források átcsoportosítását kezdeményezi, amely az állami és önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energia felhasználásának a jelentős csökkenéséhez vezethet. A megújuló energiák minél nagyobb részben történő alkalmazására elsősorban az ország hőellátása területén van lehetőség, s itt van igazán komoly esély arra, hogy a következő két évtizedben radikálisan lehessen növelni a megújuló energiaforrások szerepét. Az új energia stratégia lehetőséget nyújt az energiafüggőség lassú, fokozatos enyhítésére, ennek megvalósításának fő elemei az energiatakarékosság valamint a decentralizáltan és itthon előállított megújuló energia.

A RENEXPO®, Magyarország vezető energetikai szakkiállításaként, ehhez kapcsolódóan foglalkozik az energia szektor mindazon termékeivel és szolgáltatásaival, amelyek az energiahatékonyság megteremtéséhez és az energiafüggetlenség kialakításához szükségesek. A rendezvény 2012. májusában immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

A 2011 tavaszán megrendezett ötödik RENEXPO® kiállításon 11 ország 135 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait a 3490 látogató előtt, mely 2010-hez képest a kiállítói számban 30, a látogatói számban pedig 14 százalékos növekedést jelent. A kiállítással párhuzamosan többek között biogáz, energiahatékonyság, geotermia és napenergia témakörökben szakmai szövetségek közreműködésével szervezett konferenciákra 680 hallgató érkezett Európa számos országából. Az EU elnökségi rendezvénynek számító RENEXPO® kiemelkedő eseménye volt a 2. alkalommal megrendezésre került Renewable Heating and Cooling Technology Platform éves konferenciája, melynek keretében az európai szakmai szövetségek (AEBIOM, EGEC, ESTIF, EUREC) meghatározták a 2050-ig szóló megújuló energiával kapcsolatos célokat.

A RENEXPO® kiállítás 2012-ben a fenntartható és decentrális megújuló energia előállításra, elosztásra, valamint az intelligens, energiahatékony tárolás folyamataira és technológiáira fókuszál. A rendezvény valamennyi megújuló energiaforrás közül kiemelten kezeli a biogáz, biomassza, geotermia, napenergia, mobilitás témaköröket, melyekben magyar és nemzetközi szakmai konferenciák kerülnek megrendezésre. A kiállító cégekkel többek között a Bioenergia Világban, a Solar Parkban és a Geotermia Szigeten találkozhattak az érdeklődők.

A RENEXPO® 2012-ben is gazdag programkínálattal jelentkezik: többek között immár negyedik alkalommal kerül felépítésre az UniStreet, az Egyetemek Utcája, ahol a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények megújuló energiával foglakozó hallgatói jönnek össze. Az egyetemisták és főiskolások számára a kiállítás egy egyedülálló platform kutatásaik, innovációik, fejlesztéseik bemutatására. Jövőre harmadik alkalommal kerül megrendezésre az E-Mobility Day, ahol az energiahatékony közlekedés képviselői, járműveik és az ehhez kapcsolódó eszközök mutatkoznak be egy nagyszabású bemutató keretében. AZ IBEF® (International Business Exchange Forum) standon ismét számos nemzetközi szervezet és vállalkozás részvétele várható.

A szervező REECO Hungary Kft. évről-évre neves szakmai szövetségekkel, támogatókkal és médiapartnerekkel működik együtt a megfelelő szakmai háttér és kommunikációs támogatottság érdekében. 2012-ben is a RENEXPO® több meghatározó szakmai partner és médiapartner támogatását élvezi, mint Magyar Épületgépészek Szövetsége, Magyar Elektrotechnikai Egyesület, Magyar Megújuló Energia Szövetség, Osztrák Biomassza Szövetség és az európai szakmai szövetségek.

A RENEXPO® Central Europe 2012-ben május 10-12. között kerül megrendezésre Budapesten. A kiállításról, kísérő programokról, szakmai konferenciákról további információkat olvashat honlapunkon: www.renexpo.hu

Röviden a REECO-ról:

A szervező REECO Kft. a nemzetközi REECO csoport magyarországi tagja. A csoport központja Németországban található és több európai városban rendelkezik irodákkal, mint Brüsszel/Belgium, Salzburg/Ausztria Varsó/Lengyelország és Arad/Románia. A REECO csoport által szervezett kiállítások és konferenciák évente 50.000 szakértő találkozását teszik lehetővé, akik mintegy 70 országból érkeznek.