Érdekességek

A megújuló energia a jövő és az energiafüggetlenség kulcsa

A RENEXPO® Central Europe Nemzetközi kiállítás és konferencia a megújuló energiákról és energiahatékonyságról 2012-ben immár hatodik alkalommal informálja a szakmát és az érdeklődőket a jövő energiahatékonysági megoldásiról és koncepcióiról. Magyarország vezető energetikai szakkiállítása 2012. május 10-12. között kerül megrendezésre Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban. A rendezvény a Közép-kelet európai régió vezető rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt öt évben megújuló energia előállítása, felhasználása és elosztása tekintetében.

Október végén elfogadásra került Magyarország új alapokon nyugvó Nemzeti Energiastratégiája, mely 2030-ig részletes javaslatokat tartalmaz a magyar energiaszektor szereplői és a kormány számára, valamint egy 2050-ig tartó útitervet is felállít, amely globális, hosszabb távú perspektívába helyezi a 2030-ig javasolt intézkedéseket. 2012-ben várhatóan az NFM által bevezetésre kerül az új megújuló energia-átvételi rendszer, valamint európai uniós források átcsoportosítását kezdeményezi, amely az állami és önkormányzati tulajdonban lévő épületállomány energia felhasználásának a jelentős csökkenéséhez vezethet. A megújuló energiák minél nagyobb részben történő alkalmazására elsősorban az ország hőellátása területén van lehetőség, s itt van igazán komoly esély arra, hogy a következő két évtizedben radikálisan lehessen növelni a megújuló energiaforrások szerepét. Az új energia stratégia lehetőséget nyújt az energiafüggőség lassú, fokozatos enyhítésére, ennek megvalósításának fő elemei az energiatakarékosság valamint a decentralizáltan és itthon előállított megújuló energia.

A RENEXPO®, Magyarország vezető energetikai szakkiállításaként, ehhez kapcsolódóan foglalkozik az energia szektor mindazon termékeivel és szolgáltatásaival, amelyek az energiahatékonyság megteremtéséhez és az energiafüggetlenség kialakításához szükségesek. A rendezvény 2012. májusában immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre.

A 2011 tavaszán megrendezett ötödik RENEXPO® kiállításon 11 ország 135 kiállítója mutatta be termékeit és szolgáltatásait a 3490 látogató előtt, mely 2010-hez képest a kiállítói számban 30, a látogatói számban pedig 14 százalékos növekedést jelent. A kiállítással párhuzamosan többek között biogáz, energiahatékonyság, geotermia és napenergia témakörökben szakmai szövetségek közreműködésével szervezett konferenciákra 680 hallgató érkezett Európa számos országából. Az EU elnökségi rendezvénynek számító RENEXPO® kiemelkedő eseménye volt a 2. alkalommal megrendezésre került Renewable Heating and Cooling Technology Platform éves konferenciája, melynek keretében az európai szakmai szövetségek (AEBIOM, EGEC, ESTIF, EUREC) meghatározták a 2050-ig szóló megújuló energiával kapcsolatos célokat.

A RENEXPO® kiállítás 2012-ben a fenntartható és decentrális megújuló energia előállításra, elosztásra, valamint az intelligens, energiahatékony tárolás folyamataira és technológiáira fókuszál. A rendezvény valamennyi megújuló energiaforrás közül kiemelten kezeli a biogáz, biomassza, geotermia, napenergia, mobilitás témaköröket, melyekben magyar és nemzetközi szakmai konferenciák kerülnek megrendezésre. A kiállító cégekkel többek között a Bioenergia Világban, a Solar Parkban és a Geotermia Szigeten találkozhattak az érdeklődők.

A RENEXPO® 2012-ben is gazdag programkínálattal jelentkezik: többek között immár negyedik alkalommal kerül felépítésre az UniStreet, az Egyetemek Utcája, ahol a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézmények megújuló energiával foglakozó hallgatói jönnek össze. Az egyetemisták és főiskolások számára a kiállítás egy egyedülálló platform kutatásaik, innovációik, fejlesztéseik bemutatására. Jövőre harmadik alkalommal kerül megrendezésre az E-Mobility Day, ahol az energiahatékony közlekedés képviselői, járműveik és az ehhez kapcsolódó eszközök mutatkoznak be egy nagyszabású bemutató keretében. AZ IBEF® (International Business Exchange Forum) standon ismét számos nemzetközi szervezet és vállalkozás részvétele várható.

A szervező REECO Hungary Kft. évről-évre neves szakmai szövetségekkel, támogatókkal és médiapartnerekkel működik együtt a megfelelő szakmai háttér és kommunikációs támogatottság érdekében. 2012-ben is a RENEXPO® több meghatározó szakmai partner és médiapartner támogatását élvezi, mint Magyar Épületgépészek Szövetsége, Magyar Elektrotechnikai Egyesület, Magyar Megújuló Energia Szövetség, Osztrák Biomassza Szövetség és az európai szakmai szövetségek.

A RENEXPO® Central Europe 2012-ben május 10-12. között kerül megrendezésre Budapesten. A kiállításról, kísérő programokról, szakmai konferenciákról további információkat olvashat honlapunkon: www.renexpo.hu

Röviden a REECO-ról:

A szervező REECO Kft. a nemzetközi REECO csoport magyarországi tagja. A csoport központja Németországban található és több európai városban rendelkezik irodákkal, mint Brüsszel/Belgium, Salzburg/Ausztria Varsó/Lengyelország és Arad/Románia. A REECO csoport által szervezett kiállítások és konferenciák évente 50.000 szakértő találkozását teszik lehetővé, akik mintegy 70 országból érkeznek.