Érdekességek

Az IKEA és a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület közös iskolai környezetvédelmi programot indít

Az IKEA decembertől újabb helyi környezetvédelmi projektet indít Magyarországon. A környezeti nevelésben vezető szerepet betöltő Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel (MKNE) együttműködve Budapest, Budaörs és a vonzáskörzetükbe tartozó települések általános- és középiskolái részére pályázatot ír ki erdőkkel, fákkal kapcsolatos oktatási projekt tervezése és megvalósítása témában.

A projektek finanszírozására az IKEA FAMILY klubtagok által megvásárolt papírtáskák után befolyó összegből nyílik lehetőség. A projektre fordított támogatási összeg eléri a 11 millió forintot.

„Bízunk benne, hogy vásárlóink ezután is felelősen döntenek majd, valóban szükségük van-e a papírtáskákra, vagy akár egy még fenntarthatóbb megoldást, az általunk árusított, újrahasznosítható kék IKEA bevásárlótáskát választják majd. Ha mégis a papírtáskák mellett döntenek, biztosak lehetnek benne, hogy több jó ügyet is szolgálnak vele egyszerre” – mondta Gerőcs Vendel, az IKEA Lakberendezési Kft. PR vezetője.

A projektek finanszírozására a magyarországi áruházakban kapható papírtáskákért az IKEA FAMILY klubtagoknak 20 forintot, a többi vásárlónak 60 forintot kell fizetnie. Az IKEA egyúttal arra is számít, hogy csökken majd a papírtáska fogyasztás (csupán az elmúlt évben több mint 600.000 ingyenes papírtáska fogyott Magyarországon), melynek következtében lényegesen kisebb lesz a környezetterhelés is.

Az iskolai pályázatokat 2011. november 30-ig lehet benyújtani az MKNE-hez. A benyújtott pályázati anyagok szakmai szempontú előszűrése után az IKEA FAMILY klubtagok online szavazatai alapján választják ki az idei támogatásban részesülő iskolákat. Ezután az iskolai projektek megvalósítására 2012 tavaszán nyílik lehetőség.

További információ a pályázási feltételekről: www.mkne.hu

Az IKEA szándéka nem csupán a környezettudatosabb működés, de új partnerével, a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel is hosszú távú együttműködést tervez. Az egyesület első, „Otthon az erdőben” elnevezésű programja az alap- és középfokú oktatási intézményekre összpontosít. „Az IKEA FAMILY klubtagok papírtáska-vásárlásából befolyó, és az IKEA által kiegészített pénzt közvetlenül a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel közös fenntarthatósági projektjeink finanszírozására fordítjuk. A felnövekvő generációkat tanítjuk meg arra, hogyan élhetnek együtt a természettel, és hogyan óvhatják meg tudatosan természeti erőforrásainkat” – tette hozzá Gerőcs Vendel.