Érdekességek

Kukaszigetek, avagy mit jelent gyereknyelven a szelektív hulladékgyűjtés?

2011.12.01. - 11:31  |  Nincs hozzászólás

Az Edupress Tudáspróba által kiírt Kúúúka – Mentöőv a Földnek! c. környezetvédelmi szabadtechnikás pályázathoz kapcsolódva oktatási roadshow indult budapesti óvodákban, iskolákban. A program célja a gyermekek korai felvilágosítása a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtés és újrafelhasználás fontosságáról.

A program elsőként a XI. kerületi Tesz-Vesz zöld óvodába látogatott el, ahol a nagycsoportos gyerekek az FKF Zrt. oktatójával, Orendi Évával közösen beszélgettek a kukaszigetekről, a PET-palackok és fémdobozok együttgyűjtésének lehetőségéről és azokról az érzésekről, melyet egy-egy szeméttelep, zacskókkal teledobált erdő képe vagy épp egy tiszta, napfényes természeti táj jelent.

A gyerekek rövid mesét hallhattak a Föld Anyáról, a Föld egyre szennyezettebbé válásáról, és arról, hogy hogyan menthető meg mégis környezetünk (különösen a gyerekek segítségével…), akik örömmel és szívesen kukáztak együtt a foglalkozás vezetővel. A gyermekek maguk mutatták meg, hogy a különböző színű kukákba milyen hulladék kerül, majd egy mondókát is tanultak a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. A foglalkozáson az állat és növényvilágról is szó esett, melynek alapját a Da Vinci Learning TV-csatorna képei és információs anyagai adták.

A munka azonban csak most kezdődik - amikor a gyerekek az óvópedagógusok segítségével nekilátnak a legszuperebb kuka megtervezéséhez, megalkotásához. A kiskukákat a csoportfoglalkozáson máris elkezdték színezni, mellyel egyúttal a nemrég kiírt Kúúúka – Mentőöv a Földnek! szabadtechnikás pályázatra is beneveztek. A pályázat kiírói a díjnyertes alkotásokat december 10-ig várják, a fődíj pedig nem más, mint egy utazás a Városligetben egy kukásautó volánjánál a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. jóvoltából. Emellett a legszerencsésebb pályázók lehetőséget kapnak a MikulásGyár meglátogatására is.

Az Edupress Tudáspróba ismeretterjesztő programba bekapcsolódott intézmények az év hátralévő részében tematikus foglalkozásokat tartanak az projekt kapcsán ajándékba kapott ismeretterjesztő ÖKO-Pannon kiadványok, Kúka manós mesekönyvek és matricás kifestők segítségével. Az oktatási program következő állomása a rákoscsabai Jókai Mór Általános Iskola lesz.

További információk és jelentkezés: www.edupress.hu/tudasproba

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »