Érdekességek

Hangfal sörösdobozokból

2011.12.03. - 09:45  |  Nincs hozzászólás

Ha újrahasznosításról van szó, a jelszó a kreativitás, a szemétnek új célt találni nem könnyű feladat. Ám eddig még egy fájdalmas közhely sem váltotta meg a világot, így a jamaikai sörgyártó cég, a Red Stripe megnézte, mi újság a tettek mezején: a Make Something from Nothing projektjével a hivatásos kreatívokat kérte fel egy keringőre, hogy mutassák meg, mit tudnak kihozni tetszőleges mennyiségű használt sörösdobozból.

A jelenleg Stockholmban élő Yuri Suzuki és ausztrál barátja, Matthew Kneebone egy javarészt sösördobozokból álló hangfalat –hangszobrot, hanginstallációt – alkotott, kb. 5000 Red Stripe sörösdoboz felhasználásával. A dobozok tartalmát az augusztusban, Londonban megrendezett Notting Hill Carnival résztvevői segítettek elfogyasztani, a hátramaradt alumíniumdobozok egy részének viszont a karnevál helyszínéről nem a szeméttelepre vezetett az út, hanem a 2,5 méter magas és 2,5 méter széles hangfalban születhettek újjá.

„A jamaikai kultúrában nagyon nagy szerepet játszik az újrahasznosítás, mivel kevés az alapanyag. A kingstoni gettók hangfalai is azt a hozzáállást sugározzák – ami úgy egészében a jamaikaiakra is jellemző –, hogy vagy megcsinálod magad, vagy nem lesz semmi. Ott vannak például az acéldobok, amelyeket az amerikai hadsereg széthagyott olajoshordóiból készítettek. A mi esetünkben a karneválozók által széthagyott sörödobozok adták az alapanyagot, és ebből készítettük el a hangfalat, aminek ugye szintén köze van a zenéhez” – mondta Suzuki.

A nagy hangfalhoz tartozik két mikrofon is, melyek a látszattal ellentétben teljesen hagyományosak, mindössze kaptak egy sörösdoboz-burkolatot. A Suzuki és Kneebone által megálmodott újrahasznosított hangfal már be is mutatkozott a londoni Village Undergrounban, még november közepén.YouTube előnézeti kép

Forrás: http://www.itsnicethat.com

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »