Érdekességek

“Ökosodj” kiadvány a környezeti nevelésben

A Budapesti Svéd Nagykövetség, a Svéd Kereskedelmi Kirendeltség, valamint svéd vállalatok által támogatott Green Sweden 2011 programsorozat harmadik elemeként kezdődik az „Ökosodj!” című kiadvány terjesztése. A Green Sweden tájékoztatása szerint az idei programsorozat célja, hogy minél szélesebb körnek mutassa meg a környezettudatosság, a zöld gondolkodásmód és a zöld megoldások fontosságát az élet különböző területein.

Ennek egyik eszköze volt a „Fenntarthatóság zöld szemmel” konferencia júniusban, amikor az állami és a magánszféra szakértőinek és döntéshozóinak mutattak be olyan svéd példákat és megoldásokat, amelyek hozzájárulnak környezetünk hosszú távú védelméhez és a fenntartható jövőhöz.

Ezt követően a szervezet átadta Magyarország első öko játszóterét a Margitszigeten, Budapest Főváros Önkormányzatával együttműködve. A játszótérnek fontos szerepe van az óvodás és kisiskolás gyerekek környezettudatossá nevelésében.

A Green Sweden programsorozat harmadik eleme a 10–18 éves korosztálynak mutatja be, hogyan lehetnek környezettudatosabbak az élet különböző területein. Az „Ökosodj!” című kiadványt 60 000 példányban juttatják el olyan iskoláknak, amelyek elkötelezték magukat a környezeti nevelés mellett.

A kiadvány segítségével hívják fel a tanulók figyelmét arra, hogy nekik is fontos szerepük van a környezet védelmében. A cél annak bemutatása, hogy életük minden területén – az iskolában, otthon, szabadidőben – mindig van lehetőségük egy kicsivel környezetbarátabb módon élni. A kiadvány olyan kérdéseket vet fel, olyan hiteket (vagy tévhiteket) elemez és olyan érdekességeket mutat be, amelyekről sokan talán nem is gondolják, hogy egyáltalán vannak környezeti vonatkozásaik.

A Green Sweden Program résztvevőinek, valamint a szakmai partner Magyar Környezeti Nevelési Egyesületnek közös célja, hogy olyan kiegészítő eszközt adjon a pedagógusoknak, amelynek segítségével érdekesebbé, változatosabbá tudják tenni a tanórákat.

Foto: budapest.hu

Forrás: http://zipmagazin.hu