Érdekességek

Pandával a kenuban

2011.12.13. - 16:02  |  Nincs hozzászólás

Rakonczay Gábor, az Atlanti óceánt átevező magyar páros férfitagja ezúttal egyedül kel útra, hogy megvívjon a természet erőivel és a világon elsőként kenuval szelje át az óceánt a Kanári-szigetek és Antigua szigete között. Az 5200 kilométeres, 80 napos evezéshez saját erején kívül a nap energiáját használja fel. A környezettudatosság nagyköveteként Gábor nemcsak mindennapjaiban figyel a Földünkre, de azt is megtapasztalta már, hogy a természet tisztelete a vízen a túlélés feltétele is egyben.

A Rakonczay házaspár 2007-ben már átevezte az Atlanti-óceánt, magyar párosként először saját tervezésű és építésű hajójukkal. Kalandjukat vegyes párosként világrekord idő alatt sikerült véghezvinni, 51 nap, 6 óra és 10 perc elteltével értek célba.

2010-ben vitorlással vágtak neki a világnak, és zászlajukra a panda jól ismert logóját tűzték. A hajózás szerelmeseiként nemcsak a környezetbarát sportok ikonjaivá váltak, de környezettudatosságukkal mások számára is példát mutatnak. Többet láttak már a világból, mint az átlag bolygólakók, és szembesültek a szennyezés következményeivel, a Föld állapotának romlásával, és a természet erejével is. Kalandjaikkal szeretnék felhívni a figyelmet minderre, és a környezetvédelem fontosságára.

Ezúttal Gábor egyedül vág neki az útnak, hogy kipróbálja magát az óceánon. A Vitéz névre hallgató kenu, amely útitársa lesz decembertől 2012 márciusáig, Fa Nándor tervezésében készült, és a WWF logóját is viseli.

Az út első szakaszán Gábor Portugáliából indulva elér a Kanári-szigetekig, majd innen következik az embert próbáló közel 3 hónapos evezés a Karib-szigeteki Antiguához. Gábor útja során egy 50 W-os napelem biztosítja az energiát a hajón, és víztisztítóval állítja majd elő a szükséges ivóvizet.

Viki persze ebben a kalandban sem hagyja azért teljesen magára Gábort, december 14-én együtt indulnak Portugáliába, és az elválás után is folyamatosan tartják majd a kapcsolatot műholdas telefon segítségével, így az érdeklődők folyamatosan hallhatnak majd Gábor napi kalandjairól.

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »