Érdekességek

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség új szervezetként jövőre 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat - mondta Vámosi Oszkár ügyvezető csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Tájékoztatása szerint az idén 60 ezer tonna szelektíven gyűjtött hulladék gyűlt össze az országban, jövőre ezt 80 ezer tonnára akarják emelni. Felkértek 120 céget, hogy tegyenek ajánlatot arra, mennyi szelektív hulladékot gyűjtenének be jövőre. Az ajánlatokról január közepén várható döntés.

Az ipari hulladék – akkumulátor, gumiabroncs, elektronika és egyebek – begyűjtésére most készítik elő a közbeszerzési eljárást.

Varga József szakmai tanácsadó a rendezvényen arról számolt be, hogy Magyarországon személyenként évi 300 kilogramm háztartási hulladék keletkezik. A unió elvárásának megfelelő cél az, hogy ebből minél kevesebb kerüljön lerakóba, és egyre nagyobb arányban hasznosuljon. Ezért jövőre már fejenként 6 eurót kell fizetni a 300 kilogrammnyi szemét lerakásáért, ami azt jelenti, hogy személyenként havi 150 forinttal drágul a szemét elszállítása. Megjegyezte: Németországban a szemét tonnánkénti lerakási díja 100 euró.

Forrás: http://mti.hu