Érdekességek

Végéhez közeledik a karácsonyi visszaszámlálás – Hogyan lehet „zöld” a karácsony?

Mézeskalács, forralt bor, halászlé, töltött káposzta, gesztenyés pulyka, rántott ponty és krumpli saláta, fényekben pompázó épületek, karácsonyi dalok szólnak a rádióban, éttermekben, szállodákban. Újra itt a Karácsony!

Hömpölygő tömeg az utcákon és a bevásárlóközpontokban, szinte állandó dugók a városban. Mindenki ajándékot akar, a legjobbat, a legszebbet és a lehető leggyorsabban.  Rohanás, vagy éppen céltalan téblábolás, idegesség, dudálás. Naponta halljuk a kisebb-nagyobb baleseteket a hírekben, mégsem lassulunk le. Hogyan lehet így boldog egy Karácsony?

Ha a Karácsony a szeretet ünnepe, akkor december a szeretet hónapja. Az ember tervez, szervez, és véghezviszi ötletét, hogy hogyan lephetné meg legjobban szeretteit. Vannak, akik már az ünnepek előtt komoly döntéseket hoznak. Mi sem bizonyítja jobban mindezt, mint a mindennapra jutó legalább egy „jegyben járó státusz” frissítés.  Mások eszüket vesztve rohannak a sok ajándékért, közben hajalmosak elfelejteni a valódi üzenetet. Bármilyen közhely is, mégis újra és újra elfelejtjük, így újra és újra emlékeznünk kell rá; a szeret a legnagyobb ajándék.

Ha nincs meg a biztonság és a szeretet, akkor bármilyen díszes ajándék is értékét veszíti. Mindezek alatt el szoktunk felejteni még valamit. Mi a helyzet az otthonunkkal? Nem, nem a kényelmes kanapékra gondolok, vagy az ünnepek előtti takarításra. Mi a helyzet az elsőszámú otthonunkkal, a Földdel? Gondolunk rá egyáltalán ebben a nagy felhajtásban?

Nem minden ajándékot lehet boltokban megvenni. Gondoljunk csak bele, egy elfoglalt embernek például eszébe sem jutna magától elmenni egy masszázsra. Vagy a nagyinak. Ő is inkább a kis unokákra költi az összekuporgatott pénzét, a fájós háta pedig ezalatt feledésbe merül. Miért vennénk nekik egy újabb könyvet, gyertyát, energiazabáló technikai kütyüket? Egy masszázsbérlet – bárhány alkalmas is legyen – a törődést szimbolizálja. Barátainknak, szeretteinknek jó ötlet lehet koncert-, vagy színházjegyek, sporteseményekre szóló belépők ajándékozása. Gondolunk rá, hogyan tehetünk akár egy kicsit is annak érdekében, hogy csökkentsük a káros környezeti hatásokat? A szeretet Neki is jár! Nézzük, hogyan hozhatunk környezettudatos döntéseket az ünnepi szezon előtt és alatt.

A valódi értéknek és a megjelenésnek nem kell mindig újnak és fényesnek lennie. Egy antik darab vagy egy gyűjtemény újabb tagja igazán személyes ajándék lehet. Ne felejtsük el, hogy a régiségekkel nemcsak egy tárgyat adunk, hanem egy hozzá tartozó történetet is. Mivel, végülis újrafelhasznált ajándékok, így a környezetre sincsenek negatív hatással. Egy általunk elkészített ajándék – legyen az egy finom anyaggal bevont ékszerdoboz vagy egy egyedi képkeret vagy képes album – nemcsak az időnket, hanem a szeretetünket is magában hordozza.

Ha mindenképpen valami újonnan vásárolt tárggyal szeretnénk kedveskedni, keressük a helyi termékeket, melyek nem utazták be a fél világot, mire a fa alá kerülnek. Rövidebb szállítási útvonal – kevesebb károsanyag kibocsátás.

A karácsonyfa és a kültéri fényekhez használjunk LED-es lámpákat, melyekkel akár 95 %-kal kevesebb energiát használhatunk el. Ha nem tudnánk megoldani az – optimális – élő karácsonyfa vásárlást, még így is tehetünk a környezetünkért. A fenyőfa kiváló komposztáló, így miután leszedtük a fát, lehetőleg keressünk falerakó helyeket a környékünkön. Sose égessük el a fát!

Így legyen áldott és békés a Karácsony!

Negyedes Liliána Fédra