Érdekességek

Afrikai kosarak telefonzsinórból

A zuluk egy Dél-Afrikában élő népcsoport, akik jól ismertek tradicionális fonott kosaraikról, melyeket eredetileg a környezetükben fellelhető növények száraiból és füvekből készítenek. Ám a 21. század a zuluk közé is beszivárgott, így az újrahasznosítás jegyében már használt telefonzsinórból is készítenek színes, mosható és tartós kosarakat, vagyis mbengéket, ahogy ők nevezik.

A telefonzsinór mint kosár-alapanyag ötlete állítólag a dél-afrikai gyárakban éjszakai műszakot vállaló biztonsági őröktől származik: hogy gyorsabban leteljen a műszak, használt telefenzsinórokból ezt-azt fonogattak, szövögettek. Ahogy az ötlet egyre több helyre eljutott, úgy terjedt az új szokás, így mára már országszerte készítenek kosarakat, tálakat és más kézműves alkotásokat fémhulladékból. Az újfajta alapanyaggal együtt megjelentek az újfajta, vad, színes, vibráló minták is a hagyományosak mellett.

A Baskets of Africa egy olyan cég, amely az újrahasznosított telefonzsinórokból készült kosarakat forgalmazza. A 2002-ben alapított vállalat mára már több mint 800 szövőt foglalkozat Afrika szerte. Mivel a kosarakat általában férfiak fonják, ha ebből meg is tudnak élni, akkor lehetőségük van otthon, törzsi környezetben végezni a munkát. Nem kell a nagyvárosba költözniük, és együtt maradhatnak családjukkal, aminek köszönhetően a hagyományos életmódjuk szerint élhetnek tovább.

A Baskets of Africa szövői egyre ritkábban jutnak használt telefonzsinórhoz, mivel az drága színesfémeket tartalmaz, ráadásul mivel hiány van belőle, így egyre csak drágul. Ezért sajátgyártású színes, ólommentes zsinórból szövik a kosarakat, míg mások lágyított acélhuzalos telefonzsinórokkal kísérleteznek. Az különleges tálak, kosarak kiválóan alkalmasak gyümölcsök, kenyér vagy egyéb élelmiszerek tárolására, de egyszerűen dekorációnak is tökéletes.

Forrás: http://basketsofafrica.com