Érdekességek

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn

2011.12.29. - 15:31  |  Nincs hozzászólás

A világ első ökojátszóháza nyílt meg Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn csütörtökön; az Európai Unió támogatásával létrehozott interaktív, multimédiás létesítményben környezet- és egészségtudatosságot tanulhatnak a gyerekek.

Az ökojátszóházat a nyíregyházi Egészséges és Fenntartható Jövőért Alapítvány, valamint az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület közösen hozta létre.

Tömöri László, a civil szervezetként működő egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a terv megvalósításához pályázat alapján 123,5 millió forint összegű uniós támogatást kaptak, a két szervezet pedig 6,5 millió forint saját forrással járult hozzá a teljes beruházási költség előteremtéséhez. Segített a nyíregyházi önkormányzat is, amely ingatlant - a volt honvédségi üdülőt, illetve nyolc pihenőházat - bocsátott rendelkezésre.

A számítógépekkel felszerelt ökojátszóházat az egykori üdülőépület két szintjén, 400 négyzetméteren rendezték be. A létesítményt felkereső gyerekeket a játszóhelyen mászólabirintus, titkos kuckók, mozgásvezérelt játékok, multimédiás csúszda, sőt beszélő robot is várja. A Futurobi névre hallgató kis robottal természet- és környezetvédelmi, illetve egészségismereti kérdésekről válthatnak szót.

A szabadban külső játszóhelyet is kialakítottak, amelyhez tekepálya és fedett szalonnasütőhely is épült.

A fából készült nyolc üdülőházban nyári táboroztatást szerveznek majd, egy-egy turnusban ötvenen bővíthetik környezetvédelmi ismereteiket, miközben pihennek és szórakoznak is az üdülőhelyen.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn az ökojátszóház - a létesítők és működtető szervezetek szerint - amolyan idegenforgalmi attrakció is lesz. Abban bíznak, hogy az üdülőközpont állatparkját évente felkereső ötszázezer látogató, a strandfürdő szolgáltatásait igénybe vevő több mint kétszázezer vendég és a múzeumfalut megtekintő mintegy százezer érdeklődő közül sokan elviszik majd gyermekeiket a földkerekség első interaktív és multimédiás ökolétesítményébe, ahol a gyerekek a legfontosabb környezet- és egészségvédelmi ismeretekre tehetnek szert.

Fotó: kolcseytv.hu

Forrás: http://mti.hu

Rovat további cikkei

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Új fejezet kezdődött a Mars kutatásában

A kutatók szerint új fejezet kezdődött a Mars kutatásában, miután az...

2019.01.03. - 09:11 tovább »

Halhulladékból előállított biogázzal fogják táplálni az...

A halfeldolgozás melléktermékeiből előállított biogázzal fogja hajtani...

2018.11.24. - 11:31 tovább »

Friss cikkek

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »