Érdekességek

A hűtőkből készült Stonehenge nem volt olyan strapabíró, mint az eredeti

Az új-mexikói Santa Fe-ben állt a Stonehenge hűtőszekrényekből készített mása, a Stonefridge, vagy a Fridgehenge. Sajnos azonban 2007-ben a Stonefridge elpusztult, egyesek szerint egy vihar következtében, mások szerint emberek tették tönkre, megint mások szerint e két tényező közösen okozta a furcsa építmény vesztét.

A Stonefridge-t az amerikai művész, Adam Jonas Horowitz és csapata készítette egy korábbi szemétlerakó területén. Majdnem egy évtizedbe telt, míg 2003-ban az „anti-emlékmű” felépült, de ez nem is csoda, hiszen nem megy olyan pattogósan közel 200 kidobott, tönkrement hűtőszekrényt összegyűjteni. Ráadásul az is lassította a mű elkészülését, hogy a darabonként kb. 90 kilogrammot nyomó hűtőszekrényeket mind-mind a puszta kézzel tették a helyükre.

A Stonefridge-t alkotó külső kör majdnem 6 méter magas volt, míg a belső kisebb csoport még ennél is magasabbra szökött. Az USA-ban található többi Stonehenge-replikával ellentétben a Stonfridge nem az égitestekhez igazodik, hanem a közelben lévő Los Alamos National Laboratories elrendezését követi. Egy időben szárnyra kaptak olyan hírek, hogy Új-Zélandban felépítették a hűtőkből felépített Stonehenge-replikának a mását, de ezt szemtanúk még nem erősítették meg.

Források. msnbc.msn.com és roadsideamerica.com