Érdekességek

Képek a város porából

Sétálva a nagyvárosok szűk, zsúfolt utcáin sokszor elmélázhatunk azon, hogy a szürkének mennyi árnyalata is van vajon: elindítjuk a tekintetünket a falak aljának mély szürkéjétől, és folyamatosan felfelé haladva a barnásszürkétől a grafiton át az egészen enyhe, fátyolszürkéig mindent megtalálunk a házak falait ellepő egyszínű szivárványokban. A porlepte épületek szürke szín-játéka viszont csakis egyet jelent: a város levegője koszos, poros a sok kipufógógáztól.

A Firenzében élő Alessandro Ricci elég sajátos módját választotta annak, hogy felhívja a figyelmet a város egészségtelen levegőjére: az épületek faláról összegyűjti a lerakódott szmogot, és képeket rajzol a város porából. Ő így tiltakozik a rossz városi levegő ellen.

A ’68-as születésű Ricci a ’90-es évek során ismerkedett meg a szmoggal mind művészi alapanyaggal, akkor szavakat firkált a ház falára az összegyűjtött koszból. 2003 óta viszont koncepciót váltott, és már vászonra alkot, de az üzenete nem változott: annyi kosz van a városban, hogy már önmagában alapanyagnak lehet tekinteni.

A koszrajzokat esztétikailag nehéz értékelni, de Ricci nem is az esztétikai élményre helyezi a hangsúlyt, hanem a figyelemfelkeltésre. Mert amíg Ricci alkotni tud, addig bizony biztosak lehetünk abban, hogy Firenzében még mindig koszos a levegő. Ha szélmalomharcnak tűnik is az egész, legalább kedves, mélabús képek születnek a koszból. Talán ez a legjobb dolog, ami a szmoggal történhet.

Ha kíváncsi vagy a szmograjzokra, megnézheted őket itt.

A videón megnézheted, hogyan gyűjti az alapanyagot Ricci.YouTube előnézeti kép

Forrás: Oddity Central és The Florentine