Érdekességek

Német-magyar konferencia a gazdaság zöldítéséről

A Siemens évi 80 milliárd eurós forgalmából 30 milliárd eurót tesznek ki a zöld termékek, amelyek felölelik az épületenergetikát, a közlekedést és a hagyományos, valamint az alternatív energiatermelést is - mondta Dale Martin, a Siemens Hungary elnök-vezérigazgatója a "Gazdaságzöldítés Németországban és Magyarországon" című konferencián hétfőn Budapesten.

A német környezetvédelmi minisztérium több országban is rendez hasonló konferenciát – mondta megnyitójában Matthias Duwe, a berlini Ecologic Institute klímapolitikai igazgatója.

A 2020-ig tervezett 30 százalékos széndioxid-kibocsátás csökkentés angol becslések szerint a bruttó hazai termék (GDP) 0,36 százalékába, az EU becslése szerint 0,5-1,5 százalékába kerül, míg más szakértők úgy vélik, hogy mindez a GDP 0,6 százalékos növekedésével jár, és 6 millió új munkahelyet hoz létre – erről Roland Kupers, a potsdami klímakutató intézet munkatársa beszélt a konferencián.

A Siemens magyarországi főnöke a gönyűi gázerőművet hozta fel jó példaként a környezettudatos fejlesztésekre. Mint mondta, az ilyen magyar erőművek átlagos hatásfoka 33 százalék, míg a Siemens szállította gönyűi 59 százalékos. Az ilyen erőmű nagy előnye a gyors szabályozhatóság, így összekapcsolható szélfarmokkal is, amikor ez utóbbiak adják az áramot, akkor a gázerőmű csökkentett üzemmódban működik.

A háztartásokban pedig terjednek azok az okos készülékek – például mosó- vagy mosogatógépek – amelyek akkor működnek, amikor energiafelesleg van a hálózatban – tette hozzá Dale Martin.

A német cégvezetők alapítványt hoztak létre “2 fok Kezdeményezés” néven, amelynek az a célja, hogy a felmelegedés ne érje el a 2 Celsius fokot, a szervezetet Max Schön igazgató képviselte a konferencián. Az alapítvány – egyebek mellett – azt javasolja, hogy egész Európa vegye át a német megújuló energia törvénynek azt az előírását, amely 20 százalékban határozza meg a megújuló energiák részarányát a teljes felhasználáson belül.

Forrás: http://mti.hu