Érdekességek

Egy víznyerő automata története*

Négy gyermeket nevelünk egy társasházi lakásban, ami sűrű mosással, rengeteg vécéhasználattal, magas vízfelhasználással (havi 14-15 köbméter) jár. Ez rengeteg víz, és jelentős része a vécéöblítésre megy el! Egyszerűen vétek ivóvizet ilyen célra elhasználni. Ezért szeretnék egy egyszerűen kivitelezhető, de hatékony vízmegtakaritó, már működő megoldást bemutatni.

Az alapötlet nem új, a mosógép vizét szerettem volna a vécé öblítésére felhasználni, olyan módon, hogy a tiszta és szürkevíz (enyhén szennyezett víz) mindenképpen külön legyen választva, a rendszer férjen el kis helyen, és legyen biztonságos.

A megvalósítás viszonylag egyszerű: a mosógép vizét egy 120 literes műanyag hordóba vezetem. A hordóban egy kisteljesítményű, 12 V-os fenékszivattyú és egy úszókapcsoló található. A szivattyú egy második, kicsit átalakított vécétartályt tölt fel a hordóban tárolt vízzel. Az átalakítás annyiból állt, hogy a gyári töltőszelepet kiszedtem, valamint egy szintérzékelőt és egy félcolos csatlakozót szereltem bele. Erre azért volt szükség, mert a kis 12 V-os szivattyú nem képes átnyomni a vizet az eredeti töltőszelepen, ezért az úszókapcsoló helyett a szintérzékelő jelzi a vezérlésnek a feltöltést. Az eredeti vécétartály és az új egy Y idomon keresztül össze van kötve a vécécsésze mögött. Így ha nincs elég szürkevíz, az eredeti tisztavizes tartályból is lehet öblíteni. A rendszernek a része még egy saját készítésű mikroprocesszoros vezérlőegység, amely figyeli a 120 literes tartály szintjét, a vécétartályt töltöttségét, és vezérli a szivattyút.

Biztonság: A rendszer minden elektromos eleme 12 voltról működik, a biztonsági transzformátort az IP65 vízmentes vezérlődoboz tartalmazza. A szivattyú kapacitása úgy lett kiválasztva, hogyha nem állna le, folyamatos töltés esetén a vécétartály túlfolyója el tudja vezetni a vizet; akár az egész hordó is leüríthető ilyen módon. A vezérlés a vécétartály töltési idejét is korlátozza (maximum 30 másodperc), ha nem tudja ennyi idő alatt feltölteni a tartályt, tiltott állapotba kerül. Innen csak az előlapi nyomogómb lenyomásával lehet ismét automatikus töltés állapotba kapcsolni. A vezérlés a vízmozgást is tudja figyelni, ha 24 órán belül nincs töltés, akkor leüríti a hordót, nehogy megbüdösödjön a szürkevíz. A hordón van túlfolyó, amit most a fürdőkádba vezetek.

Üzemi tapasztalatok: Mindennap mosunk legalább egyszer, de gyakran 2-3 alkalommal is. Kétmosásnyi víz elegendő egy vécé napi ellátásához, ha a gyerekek iskolában vannak. Ez kb. 100 liter víz megtakarítását jelenti naponta! A hordó méretét szükség szerint növelni lehet, mert programtól függően egy mosás 35-60 liter vizet termel!

Nálunk átfolyós vízmelegítő üzemel. Zuhanyzáskor legalább 15-30 másodperc kell ahhoz, hogy a melegvíz a zuhanyzóba érjen. Mi ezt a vizet a kádba tett lavórban felfogjuk, és szintén a hordóba öntjük, ez naponta legalább 15-30 liter vizet jelent. A legkisebb gyerkőc gyerekkádban elpancsolt vize is a hordóban végzi, ez alkalmanként kb. 30 víz! Így havonta átlagosan 2,5-3,5 köbméter tiszta vizet tudunk megtakarítani! Nálunk, Hatvanban a víz+csatornadíj most 700Ft, amit szerintem hamarosan emelnek.

A rendszer anyagköltsége kb. 20 000 Ft, így a megtérülése nálunk kb. 7-10 hónap lesz. Hetente a hordó alján összegyült homokszerű üledéket el kell távolítani. Ezt most úgy oldom meg, hogy egylavórnyi zuhanyvízzel felöntöm a hordó alját és 1-2 vécélehúzással leszivattyúzom a felkavart koszt. Ugyanezt egy vizes porszívóval is meg lehet tenni.

Továbbfejlesztési tervek: Nálunk két vécé van, ha lesz egy kis időm, a másikat is is szeretném bekötni a rendszerbe. A most bemutatott kéttartályos módszer helyett egytartályost is lehet használni, ha garantáltan megvan a szükséges napi szürkevíz mennyiség. Ekkor egyszerűbb és olcsóbb lehet a csövezés. Tervezem még egy egyszerű zeolitos szűrő beépítését a hordóba, amellyel a szürkevíz tovább eltartható lehetne.

Remélem más is kedvet kap a vízfelhasználása csökkentéséhez! Szakmám szerint villamos üzemmérnök vagyok, vagyis nem sokat értek a vízszereléshez, a kivitelezést egy szakember bizonyára szebben is megtudná oldani. Viszont a vezérlésben tudok segítséget nyújtani.

Itt tudod megnézni videón a rendszert:YouTube előnézeti kép

*Nagyon örülünk, hogy olvasói cikket is közölhetünk. Jelen szöveget Boda Pál olvasónk küldte be, aki egyébként szívesen segít azoknak, akik kedvet kapnának egy hasonló rendszer kialakítására. Boda Pál elérhető a paulboda@hdsnet.hu e-mailcímen.