Érdekességek

Smart City lett Bécs

Az osztrák főváros végzett a világ első globális technológiai- és fenntarthatósági rangsora élén.

A „Smart City” fogalom azokat a városokat jelöli, amelyek intelligensen és hatékonyan használják fel az erőforrásaikat, és innovatív technológiákat alkalmaznak, hogy csökkentsék a költségeiket és az energiafelhasználásukat, valamint szélesítsék a szolgáltatási kínálatukat és növeljék az életminőséget.

Első helyezésével Bécs olyan városokat utasított maga mögé, mint Toronto és Párizs, amelyek a második illetve a harmadik helyen végeztek. Őket New York, London, Tokió, Berlin, Koppenhága, Hong Kong és Barcelona követi.

A Co.Exist című on-line magazinban publikált rangsor felállítása során számos, az innovációhoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódó változó mentén vizsgálták a városokat, és már meglévő globális és regionális rangsorokat használtak fel mint például az Innovation Cities Top 100 Index, a Siemens Green Cities rangsor vagy az amerikai városok Digital City Ranking-je.

Bécs egyébként tudatosan készül a jövő kihívásara; Dr. Michael Häupl védnöksége mellett 2011-ben indították el a „Smart City Wien” elnevezésű projektet, amelynek célja, hogy kihasználják, továbbfejlesszék és nemzetközi szinten is kamatoztassák az osztrák főváros erősségeit ezeken a területeken. Bécs ugyanis nemcsak az európai kutatásba és technológiafejlesztésbe kíván bekapcsolódni, hanem vezető szerepre törekszik az összeurópai stratégiák kidolgozásában is.

A városvezetést, a gazdaságot és a tudományt a közös cél érdekében összefogó projekt első lépésében meghatározták a meglévő kapacitásokat, programokat, projekteket és eredményeket, majd a következő lépésben iránymutatást dolgoztak ki az elkövetkező évekre és évtizedekre. Ennek során mindvégig figyelembe vették a privát- és a közszféra érdekeit is.

Forrás: http://www.bautrend.hu