Érdekességek

Véget ért a farsangi mulatozás, lassan egy hete tart a böjt időszaka. Milyen környezetkímélő hatásai vannak a böjtölésnek?

A régi hagyomány szerint a negyven napos böjt időszaka Hamvazószerdától Húsvétig tart. Ámde sokan nem kizárólag vallási okból böjtölnek, hanem saját egészségi állapotuk javítására, illetve testsúlyuk csökkenése céljából.

Bizony, fogyás céljából. Sajnos ez a várakozás mégis hamisnak bizonyul, ahogy sok más a böjttel kapcsolatos mítosz is. Nézzük végig melyek a téves feltételezések a böjttel kapcsolatban, s hogyan tudjuk ezt a több, mint egy hónapot az anyatermészet számára is kedvezően eltölteni.

Vegyük első hamis mítosznak a már említett vágyat, miszerint böjt velejárója a fogyás. Sokan remélik, hogy böjtölésük hatására testsúlyuk csökkenni fog. Böjt alatt először sok vizet, s majd az izmainkból vesztünk, ezután kezdi el a szervezet a zsírszöveteket is bontani. Ez vezet a már jól ismert yo-yo effektushoz. Azért mert átmenetileg elhagyjuk a kedvenc gulyáslevesünket, paprikás csirkénket, kolbászt, csülköt, sonkát – és még sorolhatnánk, közben minden elismerésünk a vegetáriánusoké -, menekülési útvonalként ne a pékségek kelt tésztáihoz rohanjunk! Helyettük válasszunk idény termékeket, melyek közel lakóhelyünkhöz teremnek, ezzel nemcsak saját egészségünkre, de a Földére is vigyázunk!

Másik helytelen feltételezés, hogy a böjtölés csak a javunkra válhat. Eredetileg a testi és a lelki megtisztulás a cél, ehhez azonban alapfeltétel, hogy az egyén egészséges legyen. Gyerekek, idősek, betegek, vagy várandós hölgyek számára nem javallott, hogy hosszabb ideig bizonyos tápanyagokat ne vegyenek magukhoz. Egészséges, fitt szervezetek számára is megterhelő a böjtölés, s bárkinél felléphet gyengeség, fejfájás, kimerültség, alvási zavarok és szédülés is. Ezért hosszú ideig tartó böjtölés csak orvosi felügyelet mellett tanácsos. Nem az a cél, hogy vésztartalékainkat emésszük fel ez idő alatt, s a végén megbetegedjünk. Kerüljük el, hogy különböző kemikáliákat legyünk kénytelenek szedni egy legyengült állapot után, mellyel nemcsak saját szervezetünknek, de még környezetünknek sem kedvezünk.

Megtisztulás nemcsak a testünknek és lelkünknek, hanem a környezetünknek is jár. Így, ha idő előtt elgyengülnénk, jusson eszünkbe, miért is tesszük mindezt valójában. Közben megszerethetjük újra az olyan finomságokat, mint a padlizsánkrém, tormakrém, kőrözött, a különböző sajtkrémek, természetesen kizárólag zöldségekkel fogyasztva, továbbá a francia quiche, rakott vagy párolt zöldségek, tojásos nokedli vagy éppen a káposztás cvekedli, melyek a böjtöt követően a mindennapi étrendünkben is nagyobb hangsúllyal szerepelhetnek, helyettesítve túlzott húsfogyasztásunkat.

A böjt során is a mértékletességet tartsuk elsősorban szemünk előtt. Ne feszegessük testünk tűrőképességének határát! Mindenkinek jó egészséget és kitartást kívánunk!

Negyedes Liliána Fédra