Érdekességek

6 tökéletes szobanövény koleszosoknak

Nemcsak poszterekkel, emléktárgyakkal és plüssállatokkal érdemes otthonosabbá tenni egy kollégiumi lakosztályt, a különböző zöldek beköltöztetése is nagymértékben segítheti a tanulók kemény agymunkáját.

A növények javítják a levegő általános minőségét és illatát, ráadásul különböző, magolást és pihenést elősegítő hatásuk mellett esztétikailag is emelik egy fantáziátlan koliszoba hangulatát.

Mivel egyértelmű, hogy egy elfoglalt diáknak nincs túl sok ideje a kertészkedésre, olyan igénytelen, mégis nagyszerű növényeket gyűjtöttünk össze, melyek könnyűszerrel beszerezhetőek és a gondozásuk sem igényel kiemelkedő szakértelmet.

Meyer citromfa

Bár a neve megtévesztő lehet, ez a csinos kis fácska alig több, mint félméteresre nő meg, túlburjánzás esetén pedig még mindig meg lehet metszeni. A félárnyékot kedveli, vízigénye közepes, talajból pedig a savasat szereti. Megfelelő gondoskodásért cserébe egész évben hozza illatos virágait, melyekből lédús, sima héjú citrancsok képződnek.

Menta

Általában kiakaszt, ha vizsgára készülsz? Akkor mindenképp nevelj mentát az ablakod mellett, hiszen ez a fénykedvelő, kifejezetten igénytelen fűszer-és gyógynövény illatával képes harmonizálni az idegrendszert, valamint a hányingert, émelygést is elmulasztja. Mindenképpen lyukacsos aljú edényben és jó vízelvezetést biztosító általános virágföldben tartsd!

Levendula

Nemcsak szép, nyugtató színe, hanem isteni illata miatt is érdemes termeszteni, a virágokat később kiszárítva, zsákocskákba töltve fiók-és szekrényillatosítót fabrikálhatsz belőle. Levegős, fényes helyen nő legjobban, tehát ha valamiért nem is szeretnéd rányitni az ablakot, egy ventilátor mindenképp jól jön a nevelésénél. Homokos talajban fejlődik a legszebben, amelyben nem áll meg a víz, tocsogós környezetben könnyen elrohadhatnak a gyökerei.

Aloe Vera

Ha az esztétikum mellett az is fontos, hogy a növénykédet rendszeresen használni is tudd valamire, akkor Aloét szerezz be! Külsőleg alkalmazva bőrirritációra, égési sérülésekre, kisebb sebekre, napégésre, pattanásokra tökéletes, ha el szeretnéd fogyasztani, akkor gyümölcslébe, joghurtba keverve élvezheted. Nagyon kevés öntözést és fényt igényel.

Fokföldi ibolya

Ez a gyönyörű virág jól bírja a változó hőmérsékletet (16-22 fokig szépen virágzik, a túlzott hideget azonban nem kedveli) és öntöznöd sem kell olyan sokszor, viszont jó, ha az ablakpárkányra teszed, mert elég nagy mennyiségű fényre van szüksége. Óvd a tűző naptól és laza, jó vízelvezetésű talajba ültesd! Elérhető rózsaszín, fehér, bíbor, tarka, és persze a tradicionális ibolyakék színben is.

Kaktusz

Bár még nem erősítették meg, egy kutatási eredmény szerint a kaktusz csökkenti az elektromágneses mező emberi szervezetre gyakorolt esetleges negatív hatásait, tehát érdemes egy próbát tenni és beszerezni egyet a számítógépasztalra. Csak néhány egyszerű szabályt kell betartani a kaktusztulajdonosoknak: túllocsolni nem szabad, viszont teleltetni rendszerint szükséges őket, erről az eladó készséggel tájékoztat majd, amikor megvásárolod a kis tüskés “szobatársadat”.