Érdekességek

Szívás a szívószál – szüntessük meg!

Újabb környezetkímélő kezdeményezéssel álltak elő londoni társaink: a Soho-ból indított, stílusosan Straw Wars névre keresztelt program keretein belül minél több vendéglátóegységet próbálnak rávenni arra, hogy fölöslegesen ne osztogassanak szívószálat az italok mellé.

A Straw Wars jelenlegi célja, hogy a már feliratkozott 34 szórakozóhelyen és éttermen kívül további jelentkezőket toborozzanak, akik ezentúl kizárólag akkor adnak műanyag szívószálat a vendégeknek, ha azok kifejezetten kérik. Minden évben szívószálak milliárdjai landolnak a szemétlerakókon és az óceánokban, s mivel nem tudnak lebomlani, apró darabokra hullva bekerülnek a táplálékláncba, tehát az átlagpolgár vacsoraasztalán is hívatlan vendégek lehetnek.

Az újrahasznosítás szintén jó ötlet, csak az vele a probléma, hogy a legtöbb étterem, éjszakai klub erre vonatkozó szabályai gyakran nem térnek ki erre a lényeges pontra, ráadásul – többnyire hanyagságból kifolyólag – a szívószálakat alkotó műanyagfajtát sem mindig bélyegzik reciklálásra alkalmasnak. Égető szükség lenne a Straw Wars sikeres térhódítására, hiszen egy általuk végzett kutatás szerint csak a McDonald’s naponta 3,5 millió üdítőt ad el a vásárlóinak, melyekhez nagy valószínűség szerint egyenként szívószálat is mellékelnek, amik természetesen a kukában végzik.

– Ha meg tudjuk valósítani a terveinket, akkor nemcsak a bolygónk egészségének, hanem a csatlakozó vendéglátósok büdzséjének is kedvezünk, így mindenki jól jár.

– olvasható a Straw Wars weboldalán.

Forrás: http://earth911.com