Érdekességek

Hódít a zöld pixeldivat

Mintha csak óriási képpontokból rakták volna össze őket, ezek a színes, vidám, és nem utolsó sorban környezetbarát táskák biztosan magukkal ragadják azokat, akik haladnak a korral és élnek-halnak az újrahasznosított kiegészítőkért.

Két portugál tehetség – akik meglepő módon még csak nem is divattervezők, csak építészek -, Sandra Paulo és Bruno Barbosa kiváló módszert talált a műanyag üvegkupakok reciklálására. Feltűnően elegáns belső borítással ellátott táskákat készítettek belőlük, melyekben a fair trade csoki, a természetes alapanyagokból készült sminkholmik és a vegán pénztárca, sőt, még a laptop is biztosan megfér egymás mellett.

A koncepció többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb szükség van a kupakok lakossági újrahasznosítására is, hiszen ezeket a legtöbb gyűjtőhelyen le kell venni a palackról, mielőtt a konténerbe dobná azt lelkiismeretes természetbarát. A feldolgozási folyamat során ugyanis kellemetlenségeket okozna, ha a műanyag üvegen rajta maradna a kupak, nem is beszélve arról, hogy teljesen más hőmérsékleten olvadnak, így mindenképpen szét kell választani őket.

Egyes városokban már megoldották ezt a problémát, de ahol még nem, ott törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb kupak kerüljön a szeméttelepekre, Paulo és Barbosa cége, a HadeHaver pontosan ezen dolgozik, méghozzá igen divatos és vidám stílusban.