Érdekességek

Így élj zölden kevés pénzből is!

Ha valaki azt mondja, ő ügyel a környezet tisztaságára és ezt az elvet életmódja is reprezentálja, a legtöbben azt hiszik, súlyos tízezreket költ bioélelmiszerre, ökomosóporra és fair trade holmikra, pedig a zöld életstílus nem csak a tehetős honpolgárok kiváltsága.

Lássuk, mit tehetsz te Földünk jó állapotáért, ha még fiatal vagy és korlátozottak a lehetőségeid!

Ügyelj az egészségedre!

Attól, hogy nincs túl sok pénzed a legmenőbb bioételeket megvásárolni, még odafigyelhetsz arra, hogy ne szeméttel tömd tele magad, és hogy hanyagold a hajnalig tartó dorbézolásokat, az alkoholizálást és a dohányzást. Így nem szorulsz majd drága gyógyszerekre, melyek csomagolásával csak a szeméttelepeket terheled, és azt az időt, melyet az ágyban töltenél, más, hasznos tevékenységekre is fordíthatod.

Mentsd meg a papírt!

Amíg szabad felület van egy lapon, ne dobd ki, hiszen mindig fel lehet használni az eredetitől eltérő célokra. A papír, aminek csak az egyik oldalára lett nyomtatva, post-itként és jegyzetelésnél is alkalmazható, esetleg összegyűjtheted az ilyet és hazaviheted a kistesódnak, hogy rajzolhasson rá. Összegyűrve törékeny holmik költöztetésénél is jó szolgálatot tehet, ha pedig végképp nincs mód az újrafelhasználásra, dobd szelektív hulladékgyűjtőbe!

Zabolázd meg a számítógéped energiafelhasználását!

Rossz belegondolni, mennyi fölösleges szén-dioxid szabadul fel, mikor egész nap bekapcsolva tartod a laptopodat, amire természetesen szükséged van a munkához vagy a tanuláshoz. Vedd a fáradságot és küldd aludni, amikor épp nincs használatban, így teszel egy kis szívességet a környezetnek is. Ha leveszed a töltőről, a csatlakozót is húzd ki a konnektorból, mert ha hiszed, ha nem, még ezzel is áramot spórolhatsz meg.

Nem ciki a használt holmi!

Sőt, nagyon is tiszteletreméltó, ne derogáljon néha second-hand boltokban vásárolni vagy mások által lepasszolt elektronikai cikkeket, könyveket beszerezni! Így olcsóbban jössz ki és elmondhatod, hogy újrahasznosítottál egy sok-sok energia felhasználásával előállított terméket.

Minden csepp víz számít!

Úgy fogyaszd a vizet, mintha bármikor elfogyhatna és aranyárban lenne, mindig zárd el, ha nincs rá feltétlenül szükséged! Ugyanez vonatkozik a világításra is, ha épp nem tartózkodsz egy helyiségben, ne égjen a villany fölöslegesen! Ezzel a szép szokással pénztárcádat és a természetet is kíméled.

Ne vásárolj szatyrot!

Legfeljebb egyszer, de az készüljön környezetbarát, strapabíró anyagból, hogy aztán minden vásárlásodnál megbízható társad legyen! Ha mégis elfelejted néha magaddal vinni, akkor is választhatod a könnyen lebomló szatyrokat, zacskókat, melyek később szemeteszsákként is funkcionálhatnak.

Gyűjtsd szelektíven a hulladékot!

Nem nagy ördöngösség külön zacskókba dobálni a szemetet, majd elsétálni a legközelebbi színes konténerekhez, ha van lakó-vagy szobatársad, beoszthatjátok, hogy egyszer ő szakít rá időt, azután pedig te. Sokkal tisztább lesz a lelkiismereted, a természetről nem is beszélve.

Tudatosan válassz kozmetikumokat!

Bár folyamatosan harcolnak azért, hogy az EU-tagállamok teljesen állattesztmentesek legyenek, egyes cégek még mindig ki tudják kerülni az erre vonatkozó jogszabályokat. A biztonság kedvéért válassz olyan testápolószereket, melyek egyáltalán nem drágák, ám biztosan nem kellett miattuk szenvednie egy állatnak sem. A hazai drogérialáncok sajátmárkás termékeit például nem tesztelik állatokon és kevés pénzből, sokhelyütt hozzájuk juthatsz.

Moss hideg vízben!

Ha makacs szennyeződést szeretnél eltüntetni, inkább kezeld le az adott ruhát egy bombabiztos, környezetbarát folttisztítóval mosás előtt, aztán dobd be a mosógépbe, melynek hőfokát legfeljebb 30 fokra állítod! Így áramot spórolsz és az öltözéked színe, minősége is sokáig újszerű lesz.

Forrás: http://www.thedailygreen.com