Érdekességek

A természet zenéje

Bár a cím madárcsicsergést és szélsuhogást is sejtethet, ebben az esetben másról van szó. Egy zeneszerző a természetből szerzett anyagokat szólaltatja meg eredeti környezetükben.

Diego Stocco különös dallamai nem kevés kreativitásról árulkodnak: a zenész pusztán egy élő fa segítségével szólaltatja meg dallamait. “A házam kertjében van egy fa, sok véletlenszerűen nőtt gallyal. Egyszerre furcsa és szép. Egy nap azt kérdeztem magamtól, hogy vajon létre tudnék-e hozni vele valamilyen zenét?”- írja le a művészetét meghatározó pillanatokat a különös zenész.

A művész pusztán a természetben fellelhető alapanyagokkal dolgozik: saját kézzel készített hegedűvonó, fakéreg, kókuszdió, narancs, méhek, mandula alkotják különös hangszereinek készletét. Az egyedi hanghatásokat saját maga digitalizálja, majd a hangfelvételekből állítja össze ötletes szerzeményeit.

A zenész néha sztetoszkópon keresztül veszi fel a fa dallamait, máskor kis mikrofonokat rögzít az ujjához, és szó szerint megszólaltatja a fát a rárögzített húrok és egyéb anyagok segítségével. Ahogy a következő videó is bizonyítja, nem csak a módszer különleges, de a végeredmény is egyértelműen az élvezhető kategóriába tartozik.

A videót megtalálod itt.

Forrás: http://www.kulturpart.hu