Érdekességek

A bank a természeti értékekről is mérleget készít

Egyes bankok készek az érdekeltségeik részét képező természeti tőkét is növelni – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) minapi jelentéséből. Egyelőre 35 pénzintézet első számú vezetője tett ilyen nyilatkozatot, köztük a Magyarországon is jól ismert Unicredit illetékese.

Ezt a vezetői nyilatkozatot szándékaik szerint alapvető pénzintézeti feladataik közé emelik, felismerve, hogy a természeti tőke milyen fontos a fenntartható globális fejlődéshez.

A WWF a program kezdeményezője volt és lelkesen támogatná, ha a bankok a fentieket a pénzintézet tevékenységét tartalmazó nyilatkozatokban is vállalnák, lényegében arra kötelezve magukat: a befektetési döntéseknél mindig figyelembe veszik, hogy az miként is érinti a természeti tőkét. Mindehhez új mutatók kidolgozására is szükség lesz – mondta a WWF vezetője, aki szerint a magánszektor lehet elsősorban a természeti tőke növelésének fő szereplője.

Az ügyben megszólaló egyik bankár, a holland Rabobank vezérigazgatója is elismerte, hogy a gazdaság, az élelmiszerrel való ellátottság és egészében a jólét alapját adják Földünk természeti kincsei, ezért a természet védelmet igényel, a természet törvényeihez alkalmazkodva kell cselekednünk.

A banki vezetők nyilatkozata azt is kimondja, hogy Földünk ökoszisztémájának károsodása a jólétet és sokak környezeti biztonságát veszélyezteti.

A WWF szerint eddig a természeti kincsek egyfajta „közjavaknak” minősültek, ingyenes javakként kezelték őket. A bankok a maguk területén ezt az állapotot igyekeznek felszámolni, s amiként tőkéjük hagyományos pénzügyi számait, úgy a velük kapcsolatos természeti tőke adatait, azok éves változásának számait is közzéteszik majd.