Érdekességek

Rio+20 – Plakátokkal is a fenntartható fejlődésért

Harminc grafikusművész a világ minden tájáról plakátokat készített Glob-all Mix címen a fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 nevű nemzetközi konferenciára; a plakátkiállítást a tanácskozás megkezdésekor, szerdán egyszerre nyitják meg 43 országban, így Magyarországon is a budapesti Képviselői Irodaház Aulájában.

Bartos Mónika, a Magyar Plakáttársaság tagja, parlamenti képviselő, a brazil kezdeményezésű akció magyar szervezője elmondta az MTI-nek, hogy már hagyománya van a nemzetközi tervezőgrafikus világ bevonásának a környezetvédelmi konferenciák hatásának erősítésére.

1992-ben Felipe Taborda brazil grafikusművész 30 ország művészét kérte fel, hogy készítsen pozitív üzenetű plakátot a fenntarthatóság gondolata köré. A plakátkiállítás az 1992-es Környezet és fejlődés című riói nemzetközi tanácskozás kísérőrendezvénye volt. Akkor Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész képviselte plakátjával Magyarországot – jegyezte meg a szervező.

Bartos Mónika fölidézte, hogy 2007-ben, a riói konferencia 15. évfordulóján az Országgyűlés Felsőházi teremében tartottak Éghajlatváltozás és ami mögötte van címmel konferenciát, és a 1992-es hagyományokhoz híven plakátkiállítást is rendeztek.

A Magyar Plakát Társaság tagjain kívül a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán tanuló fiatalok készítettek munkákat. A kiállítást Felipe Taborda nyitotta meg a Parlamentben a brazil és a svéd nagykövet jelenlétében. (Svédországban 1972-ben szerveztek Ember és bioszféra címmel konferenciát.)

A Rio de Janeiróban szerdán nyíló Rio+20 előtt Felipe Taborda ismét meghívott 30 grafikust a világból – ezúttal magyar művész nem szerepelt közöttük -, és arra kérte az 1992-es konferenciára plakátokat készítő művészeket, köztük Orosz Istvánt, segítsenek abban, hogy hazájukban mindenütt a Rio+20 konferencia kezdőnapján, június 20-án nyíljon meg ugyanaz a kiállítás az új plakátokkal, felhívva ezzel a figyelmet a fenntarthatóság fontosságára.

A tárlatot Sérgio Eduardo Moreira Lima, Brazília magyarországi nagykövete nyitja meg, köszöntőt mond Nagy Andor képviselő, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának alelnöke és Bartos Mónika. A szervező hozzátette, hogy a kiállítás öt napig tart nyitva a Képviselői Irodaházban, de reményei szerint a plakáttárlat országjáró körútra indul.

Forrás: http://mti.hu