Érdekességek

Tiszta nyaralásokra hajtanak az idén is

A kampány nem csak a strandokon, hanem az interneten is jól láthatóan jelen van.

Elsősorban a vízparti strandok tisztaságának megőrzését célozza, hiszen ezeken a helyeken hajlamos leginkább a lakosság „megfeledkezni” arról, hogy a hulladéktárolókba helyezze a szemetet. Mi több, a tengerpartokra visznek a nehezen lebomló hulladékból – alumínium dobozokból, műanyag szatyrokból, zacskókból, flakonokból és üvegekből – hatalmas mennyiségeket a nyaralók. Márpedig lassan köztudott, hogy egy műanyag zacskó teljes biológiai lebomlásához mintegy 400 év szükséges, az üvegárúnak 4 ezer év.

Franciaországban mindeközben több ezer ember foglalkozik a strandok tisztán tartásával, és mostanra már országosan több százezres nagyságrendet is elérhet a kihelyezett gyűjtők száma. Évente mintegy 50 ezer tonna szemetet sikerül egyedül a nyári nyaralóktól összeszedni. Ugyanakkor a nem a gyűjtőkbe jutó szemét mennyiségét 15-20 ezer tonnára becsülik.

A kampányszervezők szerint ez utóbbi tény miatt szükséges évről-évre egyfajta pedagógiai kampányt folytatni. Az üzenet egyik fő mondandója: tíz másodperces emberi időáldozat megfelelő helyre juttatni a szemetet, de a természetnek ezen szemét eltüntetéséhez sok-sok évre, esetleg évezredekre van szüksége – idézi a francia AFP hírügynökséget a maxisciences.com szakportál.