Érdekességek

Sétány és sínpálya egyben

Úgy tűnhet, hogy a képen látható zöld sétány látványa egy romantikus filmből vagy egy festményről tárul elénk, pedig nagyon is valóságos: Ukrajna egyik erdeje rejti, és szerelmespárok, valamint egy rendszerint közlekedő tehervonat is használja.

A Kleven városa mellett található sétány kettős funkciót lát el, ha lehet egyáltalán ilyen pragmatikusan fogalmazni egy ennyire természetes képződménnyel kapcsolatban. Naponta háromszor közlekedik rajta oda-vissza egy privát vonat, mely fát biztosít egy helyi gyárnak, és a járatok között turisták, a város lakossága, és szerelmespárok veszik igénybe a gyönyörűen zöldellő alagutat.

A vonal karbantartói szándékosan hagyták, hogy a növényzet „átvegye” az irányítást a vonal mentén, melynek eredménye egy teljesen zöldben pompázó, közel 3 kilométer hosszú sínpálya, mely sétánynak is tökéletesen alkalmas.

A fák és bokrok semmilyen tartószerkezeten nem futnak, és a helyenként összeérő lombozatnak köszönhetően valóban alagút benyomását kelti a látvány.

A szerelmespárok előszeretettel használják a vonalat, hogy fogadalmat tegyenek, vagy kívánjanak egyet a jövőre vonatkozóan – a hiedelem szerint a kívánságuk teljesülni fog, amennyiben őszinték az érzelmeik.