Érdekességek

Ökobuli helyett életre szóló élmény

A Jövőképzés nyári egyetemet 2006 óta immár hatodik alkalommal rendezi meg a KÖVET Egyesület szakértői által kidolgozott tananyag alapján. A gyakorlatorientált tréning 2011-től a TrainEast projekt keretében Törökországban, Bulgáriában és Romániában helyi partnerszervezetekkel együttműködve kelet-európai fiatalok számára is elérhetővé vált.

A nyári egyetem témái között szerepel a fenntarthatatlan fejlődés, a vállalatok viszonya a fenntartható fejlődéshez, a környezettudatos vállalatirányítás, a vállalatok társadalmi felelőssége (CSR), a társadalmi vállalkozások, a közösség alapú mezőgazdaság (CSA), az ökonómia-ökonomizmus, valamint a haszon- vs. erénygazdaságtan kérdése. Az elméleti előadások mellett a diákok gyakorlati feladatokat kapnak, esettanulmányokat dolgoznak fel, szakmai filmvetítésen és biciklitúrán vesznek részt, meglátogatnak egy balatonmagyaródi családi gazdaságot.

A Pannon Egyetem Georgikon Karán zajló elméleti előadásokat bárki figyelemmel kísérheti online, webkamerás közvetítésen keresztül. A kurzus vezetője Matolay Réka, a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének adjunktusa, Dr. Pataki György, a Budapesti Corvinus Egyetem Környezetgazdaságtani és Technológiai Tanszékének docense, és Dr. Tóth Gergely, a KÖVET főtitkára, a Pannon Egyetem Georgikon Karának docense.

„Azt hiszem, Keszthely nem csak egyfajta ökobulit, egy „Mentsük meg a Földet vagy valami ilyesmi…” szakmai programmal szigorított olcsó nyaralást jelentett, eddigi hallgatóinknak. Az életre szóló élmény talán közhelynek tűnik, ezért inkább életmegváltoztató élményt mondanék. Ezt élte át eddig a legtöbb ’fenntarthatósági lovag’, aki egy szép nyári hetét szánta arra, hogy megpróbálja megérteni és közösségben megoldani korunk legsúlyosabb kérdéseinek egyikét.” – fogalmazott Tóth Gergely.

A Jövőképzés nyári egyetem szervezésekor és lebonyolításakor a KÖVET Egyesület különös figyelmet fordít a rendezvény ökolábnyomának csökkentésére. A résztvevők kerékpárral közlekednek; helyi, főként biotermékekből készített ételeket fogyasztanak; szelektíven gyűjtik a hulladékot, hogy csökkentsék a környezeti terhelést. A nyári egyetem képzési anyagának is részét képezi a fenntarthatóbb életmódra, fenntartható fogyasztásra és az egymásra támaszkodó közösségek fontosságára nevelés.

Minden további információ megtalálható: www.kovet.hu