Érdekességek

Makik veszélyben – Sokkal rosszabbak a lemurok kilátásai, mint hittük

Madagaszkár ikonikus főemlősei Földünk legveszélyeztetettebb emlőscsoportja. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új felmérése szerint a makifélék, más néven lemurok 91 %-át a kihalás fenyegeti.

A 103 különböző lemurfaj közül jelenleg 23 súlyosan veszélyeztetett, 52 faj veszélyeztetett, további 19 természetvédelmi státusza pedig sebezhető. Csak 5 makifaj nincs a veszélyeztetett fajok között, közülük 2 mérsékelten fenyegetett, 3 nem fenyegetett. 4 faj adathiányos illetve felméretlen.

A súlyosan veszélyeztetett lemurfajták közül a legkritikusabb helyzetben az északi fürgemaki van (lenti kép), mindössze 18 élő példányról tudni.

A Világszövetség mostani felméréséhez hasonló utoljára 2005-ben készült, akkor 10 makifaj státusza volt kritikusan veszélyeztetett és 21-é veszélyeztetett.

A Conservation International nemzetközi természetvédelmi civil szervezet szerint a makik fenyegetettségének drámai erősödése részben annak is köszönhető, hogy az utóbbi években több új makifajt találtak és ismertek el.