Érdekességek

„Kizöldül” a vitorlázórepülő nemzeti bajnokság

A 21. század legnagyobb kihívásaira reagálva és korunk trendjeit követve az 57. Magyar Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokság idén is, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kerül megrendezésre.

A 2012. július 21-e és augusztus 4-e között zajló bajnokságnak Őcsény ad otthont, ahol a szervezők (az Őcsényi Repülőklub és a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft) jó példával járva elöl törekszenek arra, hogy a versenyzőket és látogatókat környezettudatos hozzáállásra ösztönözzék.

A környezetünkre való odafigyelés, a tudatos magatartás elsősorban mindössze szemléletváltás kérdése. Ám miért pont egy vitorlázórepülő verseny legyen „zöld” rendezvény?

Elsőként azért, mert a vitorlázórepülés egyébként is egy természetközeli sport. Hányan mondhatják el magukról a vitorlázórepülőkön kívül, hogy a természettel teljes összhangban, gólyákkal, sasokkal a jobbjukon suhantak már a szél szárnyán? Vagy, hogy több száz kilométert képesek nagy sebességgel megtenni kizárólag a Nap energiáját hasznosítva?

Környezetvédelmi szempontból hangsúlyosabb azonban, hogy egy vitorlázórepülő-versenyen nem maga a repülés, a versenyzés, hanem a gépek kiszolgálása, a versenyzők és látogatók általános szükségleteinek ellátása, illetve a kempingezés jelentik a környezetterhelés fő forrásait. A szervezők célja, hogy a Szekszárdtól 10 km-re meghirdetett verseny teljesen környezetbarát módon kerüljön lebonyolításra azokon a területeken, ahol ez minimális költségráfordítással megoldható. A környezetbarát működés fő elemei a következőek:

  • anyaghasználat csökkentése (papírfelhasználás minimalizálása, elektronikus dokumentumok használata);
  • szelektív hulladékgyűjtés alkalmazása;
  •  környezetbarát termékek használata (zöld beszerzési módszer);
  •  a víz- és energiafelhasználás racionalizálása;
  •  közlekedéssel kapcsolatos környezeti hatások minimalizálása;
  •  a környezettudatos gondolkodásmód ismertetése, népszerűsítése és ösztönzése minden eszközzel a verseny folyamán.

A szerevezők bíznak benne, hogy ez a néhány, mindennapi életünk során is alkalmazható változtatás csak a kezdet, egy olyan innovatív irány, amely továbbfejleszthető, amelyben komoly távlatok rejlenek.

A rendezvényt a SURVIVE ENVIRO Nonprofit Kft szakemberei varázsolják „zölddé”.