Érdekességek

Mindenki besorol a zacskódíjasok közé?

Akár 90 százalékkal is lehet csökkenteni a lakosság által használt környezetszennyező műanyag zacskók mennyiségét, ha azokra kellően szigorú szabályozást léptetnek életbe.

Erre Írország példáját említi az edie.net brit környezetvédelmi portál annak kapcsán, hogy Angliában hirtelen felerősödtek a „zacskópénz” bevezetését, azaz a kereskedelemben ma még uralkodó ingyenes zacskóosztás megszüntetését követelő hangok.

Írországnak tíz év előnye van ezen a téren, de a szigetországban Wales kereskedői is térítési díjat számolnak fel a plasztikzacskókért, és ennek megfelelően ott is átlagban 80 százalékkal sikerült használatukat visszaszorítani.

Angliában azért szólalt meg környezetvédelmi lobbi, illetve a kampányszervezetek, mert számítások szerint a zacskóhasználat növekedőben: tavaly 8 milliárd darabot oszthattak szét a vásárlók között, mintegy 400 millióval többet, mint a megelőző évben. Ez félelmetes mennyiség, azt jelenti, hogy Angliában másodpercenként több mint két és félszáz műanyag zacskó kerül a lakossághoz, rengeteg ezekből az élő természetben végzi, hatalmas mennyiségű hulladékként terhelve azt.

A portál emlékeztet, hogy a zacskódíj már napirenden van Észak-Írországban és Skóciában is. Maga David Cameron brit miniszterelnök is szóvá tette, hogy a tendencia Angliában nem folytatódhat és szerinte a kiskereskedelmet kell lépésekre bírni az ügyben, ha nem fordul kedvezőbbre a helyzet.