Érdekességek

Ismét rekordot döntött a szmog Hong Kongban

Augusztus 2-a szó szerint sötét napként vonul be a kínai kikötőváros történelmébe, mivel az óriási szmog miatt egy pillanatra sem bukkant fel a Nap. Utoljára 2010-ben, egy homokvihar miatt volt ilyen mértékű a légszennyezettség.

A légszennyezés egész Kínára árnyékot vet, és ez alól az 1997-ben újra kínai fennhatóság alá került Hong Kong sem kivétel. Csütörtökön ismét negatív rekordot döntött a szennyezés, mely a lakosság nagy részét zárt ajtók mögé kényszerítette – különösen az idősek nem mozdultak ki az otthonaikból, mivel a káros levegő hatalmas kihívást jelent a gyengébb immunrendszernek.

A légszennyezés „nagyon magas” volt az olyan üzleti és bevásárló negyedekben, mint a Central, a Western, Causeway Bay és a Mongkok – számolt be a Guardian.

A tegnapi értékeket csak 2010-ben sikerült felülmúlni, amikor egy homokvihar sújtott le Észak-Kínára és Hong Kongra – tehát abban az értelemben rekordról beszélhetünk, hogy ezúttal nem természeti jelenségnek tudható be a rossz levegő.

„A rossz levegő beszorult ide. Igaz, hogy még a külső körülmények sem tudják elfújni a szennyezést innen, de a probléma alapvetően továbbra is a közlekedésen és járművekben gyökerezik”- mondta Patrick Fung, a Clean Air Network munkatársa.

Nemcsak a helyi lakosok, hanem a külföldi befektetők is egyre jobban tartanak a kritikán aluli levegőminőség miatt, mely komoly veszélyt jelent az életszínvonalra. Az ECA International legutóbbi kutatása szerint Hong Kong az egyik legkevésbé élhető ázsiai város.

A szennyezésért több tényező felel, de elsők között szerepelnek a szénerőművek és a közlekedés, illetve az a több tízezer gyár, melyek a szomszédos Pearl folyó deltájában találhatóak.