Érdekességek

Dél-Korea: vissza az atomenergiához!

Miután Japán bejelentette, hogy újraindítja a Fukusimát követően leállított nukleáris erőműveit, Dél-Korea a helyi lakosság és a környezetvédő csoportok tiltakozása ellenére a Kori-1, az ország legrégebbi reaktorának újraaktiválása mellett döntött.

Dél-Koreában jelenleg 23 reaktor működik, további hármat építenek. Az ország energiaellátása 35%-ban támaszkodik nukleáris erőművekre.

Miután a szokásos karbantartási munkálatok alatt majdnem baleset történt – a reaktor és a vészhelyzeti generátor áramellátása megszűnt, ami a hűtőfolyadék hőmérsékletének emelkedését okozta –, a Busanban található Kori-1-et március 13-án lezárták. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megvizsgálta az erőművet és jelentésében rögzítette, hogy munkatársai számos olyan biztonsági problémát észleltek, amelyek a vezető mérnökök és a Kori-1 felügyeletét ellátó Hydro Nuclear Power gondatlanságának következményei.

Az Ügynökség nemrég ismét ellenőrizte a reaktort, majd jóváhagyta az újraindítást, így a Kori-1 2012. július 4-e óta megint üzemel. Számos szakértő viszont vitatja, hogy az erőmű biztonságosan működtethető. Hiromitsu Ino, a Tokiói Egyetem professzora és Il Soon Hwang, a Szöuli Egyetem kutatója is azt állítja, hogy a nyomáskamra hegesztése elkopott, ami balesetveszélyessé teszi a reaktort.

Forrás: http://inhabitat.com