Érdekességek

Zacskóművészet

A svájci Gewerbemuseumban „Oh, Plastiksack!” címen új, október 7-ig megtekinthető kiállítás nyílt, témája a műanyag zacskó.

A múzeum ismertetője szerint a műanyag zacskók nemcsak a csomagolás és szállítás eszközei, hanem „tükrözik fogyasztói magatartásunkat, és jelképei a globális társadalomnak, amelyben élünk”.

A kiállítási tárgyak közt találhatók festmények, fényképek és installációk, amelyek a műanyag zacskót mint „a mindennapi élet kellékét, és mint a művészet és design fókuszpontját” kívánják bemutatni.

A múzeum előtt elhelyezett – „Műanyag zacskók őrzik a múzeumot” című – installáció ötezer felfújt és belülről megvilágított zacskóból áll, amiket a helyiek gyűjtöttek össze. Az installációt a spanyol Luz Interruptus csoport készítette, akik korábbi munkáikkal Madridban a fényszennyezés és az atomerőművek ellen és a szökőkutak állapota miatt tiltakoztak. 2011-ben Varsóban az újrahasznosításra igyekeztek felhívni a figyelmet egy hasonló kompozícióval.

Ida-Marie Corell munkái is figyelemre méltók: 555 darab IKEA bevásárlótáskából hatalmas, egy teljes szobát elfoglaló ruhát hozott létre, valamint bútorokat készített műanyag zacskókból.

Forrás: http://www.treehugger.com