Érdekességek

Mutáns lepkék

Egy a Nature-ben megjelent tanulmány szerint a fukusimai katasztrófa következménye lehet, hogy a kutatók mutáns lepkéket találtak az érintett prefektúrában Japánban – írta a CNN augusztus 14-én.

2011 májusában a tudósok több mint száz Zizeeria Maha lepkét vizsgáltak meg Fukusima prefektúrában, ekkor 12%-uknál fedeztek fel rendellenességeket. A befogott pillangók utódainak 18%-ánál jelentkeztek különböző típusú mutációk, és több példány elpusztult, mielőtt elérte volna a felnőttkort. Ezeket a mutáns lepkéket egészséges, a katasztrófa helyszínétől távol befogott állatokkal pároztatták. A rendellenességek aránya 34%-ra növekedett az új generációnál – a kutatók megállapították, hogy a mutációk kifejlődésének valószínűsége még akkor is nagyon magas, ha csak az egyik szülő génjei hordozzák őket.

2011 szeptemberében a kutatók ismét megvizsgáltak 200 pillangót, amelyek 28%-a volt mutáns, utódaiknak 52%-a rendellenesen fejlődött. Esetükben a tudósok arra következtettek, hogy lárvakorukban érhette őket a radioaktív sugárzás.

A mutáció számos formában jelentkezett: a lepkék lábai, csápjaik, potroha, szemeik deformálódtak, egyes egyedek szárnya törött vagy gyűrött volt, színe és mintája, a rajta található foltok száma megváltozott.

A kutatók egészséges pillangókat tettek ki kisdózisú radioaktív sugárzásnak, és megállapították, hogy a rendellenességek megjelenése a fukusimai katasztrófához vezethető vissza.