Érdekességek

Különös cápákat találtak

Paul Clerkin, a Moss Landing Marine Laboratories végzős hallgatója néhány hónapig tartó kutatása során 8 eddig ismeretlen cápafajt fedezett fel.

Clerkin az elmúlt két hónapot az Indiai-óceánon töltötte egy vonóhálós kereskedelmi halászhajó fedélzetén, és új cápafajok után kutatott. Elmondása szerint a cápák azon kevés állat közé tartoznak, amelyeket a tudomány még nem ismer elég jól, ezért is lehetséges, hogy viszonylag rövid idő alatt ennyi új fajra bukkant. A kutatók csak nemrég kezdték mélyebben érdeklődni a tengeri ragadozók iránt, az elmúlt években közel 40 új cápafajt találtak.

A 27 éves Clerkin kedvencei a 6500 méteres mélységben élő, titokzatos és gyakran furcsa külsejű mélytengeri cápák, amelyek nem sokban hasonlítanak a felszín közelében élő társaikhoz.

A biológusok számára az új fajok felkutatása nem csupán a tudományos fejlődés szempontjából fontos: az ismert, kb. 400 cápafaj nagy része veszélyeztetett, vagy a kihalás fenyegeti például a túlzott halászat miatt, ezért az újabb fajok felfedezése segítheti a védelmi intézkedések ösztönzését.

Forrás: http://www.treehugger.com