Érdekességek

Éghajlat-történelem

Egy kutatócsoport az antarktiszi James Ross-szigetről származó jégminták segítségével rekonstruálta a Föld éghajlatának változásait – tanulmányukat a Nature folyóiratban publikálták.

A Dr. Robert Mulvaney (British Antarctic Survey) vezette, brit, ausztrál és francia tudósokból álló csoport egy 364 méteres, az antarktiszi jégtakaró mélyéről nyert jégdarabot vizsgált kémiai elemzéssel, és az egymásra rakódó rétegek alapján az elmúlt 50 ezer év éghajlati viszonyait sikerült feltérképezniük.

A különböző rétegek arról árulkodnak, hogy az utolsó, 15 ezer évvel ezelőtti jégkorszak óta jelentős hőmérséklet-ingadozások jellemzők, 600 éve tart a fokozatos felmelegedés, amelynek azonban az elmúlt században tapasztalt gyorsasága szokatlan, bár nem példátlan a Föld történetében.

A tanulmány szerint 11 ezer éve az Antarktiszon a mai átlagnál 1,3°C-kal volt magasabb a hőmérséklet, majd megkezdődött a lehűlés, amely 600 éve ért véget, azóta ismét melegszik a klíma. A tudósok között máig nem született konszenzus arról, hogy az antarktiszi jégtakaró zsugorodásával járó felmelegedés a természetes folyamatok vagy az ember okozta környezeti károk következménye.

Forrás: http://www.inhabitat.com