Érdekességek

A vonatok a legkörnyezetkímélőbbek

A nagysebességű vonatoknak számos előnye van: gyorsak, kényelmesek, kevesebb szennyezőanyagot és üvegházhatású gázt bocsátanak ki. Egy új tanulmány pedig bizonyítja, hogy a jövőben is sokkal környezetkímélőbbek maradnak, mint az autók vagy a repülőgépek.

Az Environmental Research Letters-ben megjelent tanulmány elemezte a nagysebességú vasút környezeti fenntarthatóságát a repülőgépekhez és az autókhoz viszonyítva. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a vonatok kevesebb energiát fogyasztanak és kevesebb szennyezőanyagot bocsátanak ki, ráadásul még akkor is tisztább és fenntarthatóbb közlekedési alternatívát fognak jelenteni, ha az autók és repülők üzemanyag-hatékonysága nő, illetve fejlesztőik zöldebb technológiákat alkalmaznak.

Ugyanakkor a különbségek nem drámaiak: ha egy nagysebességű vonat teljes élettartama alatt 80-180 utassal közlekedik, akkor az egy főre jutó kilométerenkénti üvegházhatású gáz-kibocsátása megegyezik azzal az értékkel, amely egy 7 literes fogyasztású autó esetén 2,2 utasra jön ki. A tanulmány szerint az Amerikai Egyesült Államokban ennél kevesebb, átlagosan 1,59 fő utazik egy autóban.

Bár kevésbé környezetszennyezők, a vonatok messze nem zéró-kibocsátásúak, ezért használatuk hosszú távon nem oldja meg a szennyezőanyagok okozta problémákat, azonban visszafoghatja azok súlyosbodását.

Forrás: http://www.treehugger.com